Home

Nieuws

Wiskundige Francien Bossema sloeg de handen ineen met topmusea om nieuwe röntgentechnieken te ontwikkelen, en won de KHMW Scriptieprijs voor Interdisciplinair Onderzoek. Lees hoe erfgoed en wetenschap samengaan.

Lees meer

Research thema's

Fundamenteel onderzoek bij CWI is gericht op vier onderwerpen: algoritmen, data en intelligente systemen, cryptografie en veiligheid, quantumcomputing.

Lees meer

Semester programma

Ons Research Semester Programma wil een omgeving creëren waarin onderzoekers van Nederlandse universiteiten regelmatig van gedachten kunnen wisselen over specifieke onderwerpen.

Lees meer

Onze researchgroepen

Het onderzoek binnen het CWI is georganiseerd in 15 onderzoeksgroepen. We doen baanbrekend onderzoek op het gebied van wiskunde en informatica, genereren nieuwe kennis en dragen deze over aan de industrie en de samenleving.

Lees meer

Samenwerking met universiteiten

Het CWI vindt het belangrijk eigen wetenschappelijk onderzoek te koppelen met onderwijs en opleiding aan universiteiten. Momenteel hebben meer dan dertig CWI-onderzoekers een deeltijdaanstelling aan negen Nederlandse universiteiten.

Lees meer

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica in Nederland.

CWI doet baanbrekend onderzoek in wiskunde en informatica en brengt nieuwe kennis over naar samenleving en bedrijfsleven. Ons onderzoek concentreert zich op 4 gebieden: Algoritmes, Data & Intelligente systemen, Cryptografie & Veiligheid, en Quantum Computing. CWI werkt intensief samen met Nederlandse universiteiten, bijvoorbeeld in de vorm van semesterprogramma's, gezamenlijke onderzoeksprogramma's en een actieve uitwisseling van wetenschappelijk talent.

Wat wij delen op Instagram

Podcasts en video's

Steven Pemberton in de podcast Alledaagse Vragen over de vraag: Waarom bestaat computertaal uit enen en nullen?
Lynda Hardman over het gebruik van Augmented Reality in haar onderzoek, en over haar takeover van het NL_wetenschap account op X.
Promovenda Tamara Florijn (CWI en UU) over haar AI onderzoek in een podcast over 'Computers en Compromissen'.
Steven Pemberton bespreekt in de NEMO Kennislink podcastserie 'Oplossing gezocht' het verleden, het heden en de mogelijke toekomst van internet.
Harry Buhrman (A&C) over de aard van wat waarschijnlijk de standaard quantumcomputerarchitectuur zal worden.
Jurgen Vinju (SWAT) over ICT-uitdagingen bij de Nederlandse Belastingdienst in een podcast van de Public Affairs Academie.
Peter Bosman, leider van de Evolutionary Intelligence groep, legt uit wat EI is en hoe de maatschappij baat heeft bij de toepassingen ervan.
Hoe gaat quantummechanica onze wereld veranderen? Harry Buhrman (Algorithms & Complexity) legt uit hoe deeltjes op hetzelfde moment op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn.
Wat is de invloed van AI op democratie en media? Laura Hollink vertelt over projecten waaraan zij werkt samen met partners uit cultuur en media.