Resultaten

Resultaten van CWI's wetenschappelijk onderzoek zijn te vinden in wetenschappelijke artikelen en boeken. Daarnaast ontwerpen we onder meer open source softwaretools en dragen we bij aan standaarden. Neem hier een kijkje!

Resultaten van het wetenschappelijk onderzoek van het CWI zijn terug te vinden in wetenschappelijke artikelen en boeken (opgeslagen in de instituutsrepository van het CWI). We hebben een rijke geschiedenis van baanbrekend onderzoek (zie de Engelstalige CWI History). Enkele hoogtepunten uit het verleden zijn de eerste Nederlandse computer (ARRA), het kortste pad-algoritme van Dijkstra (een wereldwijd gebruikt algoritme voor routenavigatie), de registratie van het .nl top level domein, de eerste open Europese internetverbinding en de ontwikkeling van Python - een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld.

Een deel van de kennisoverdracht van het CWI wordt gerealiseerd door software te ontwikkelen en deze beschikbaar te stellen aan onderzoekers, bedrijfsleven en samenleving. Een aantal van onze softwaretools heeft tot doel om door een breed publiek te worden gebruikt en is bedoeld om de referentiesoftware in zijn gebied te worden.

Het CWI heeft bijgedragen aan nieuwe industriestandaarden op het gebied van multimedia, internet security, databasemanagementsystemen en de ontwikkeling van programmeertalen, maar ook op het gebied van post-quantumsecurity.