Over CWI

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica in Nederland. CWI is opgericht in 1946 en maakt deel uit van de Institutenorganisatie van NWO, NWO-I.

Introductie

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica in Nederland. CWI is opgericht in 1946 en maakt deel uit van de Institutenorganisatie van NWO, NWO-I. Ons instituut is gevestigd op het Amsterdam Science Park. We onderhouden sterke banden met vergelijkbare instituten in het buitenland en genieten een wereldwijde reputatie voor ons innovatieve onderzoek.

Wiskunde en informatica met elkaar verbinden

Door synergie te creëren tussen wiskunde en informatica streeft het CWI naar fundamentele en langdurige innovatie. Onze kracht is het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe ideeën die ten goede komen aan de samenleving en de economie, maar ook aan andere wetenschapsgebieden. Ons onderzoek is geworteld in praktische, real-life vragen en onderzoekt essentiële aspecten van het moderne leven, waaronder transport- en communicatienetwerken, internetbeveiliging, medische beeldvorming en slimme energiesystemen. Onze innovaties vormen een integraal onderdeel van tal van softwareproducten, programmeertalen en internationale standaarden.

Internationaal network

CWI is in met haar onderzoek verknoopt met Europese onderzoek op het gebied van wiskunde en informatica. We nemen deel aan Horizon Europa-programma's en projecten met internationale financiering. Met nauwe banden met de industrie en de bredere academische wereld, zowel in binnen- als buitenland, houden we een scherpe focus op het grotere geheel en de praktijk.

Onderzoekstalent

Onze reputatie zorgt ervoor dat we het beste onderzoekstalent kunnen aantrekken. We verenigen momenteel 50 onderzoekers in vaste dienst en tenure track, 30 postdocs en 65 promovendi uit meer dan 25 verschillende landen. Veel leden van onze vaste onderzoeksstaf doceren aan een Nederlandse universiteit.

Een trots verleden

Ons instituut was de geboorteplaats van het Europese internet in 1988.

We registreerden een van de eerste landendomeinen ter wereld, .nl, in 1986. We bouwden de eerste Nederlandse computer in 1952 en gaven het startsein voor de ontwikkeling van de populaire programmeertaal Python in de jaren 1990. Tot nu toe heeft CWI 28 spin-off bedrijven opgericht.


Onze recente initiatieven omvatten:

  • Lancering van het QuSoft-onderzoekscentrum voor kwantumsoftware
  • Aantonen van de kwetsbaarheid van de SHA-1-standaard voor internetbeveiliging
  • Ontwikkelen van proactieve planningsmethoden voor ambulance, brandweer en politiediensten
  • Onderzoek naar slimme energienetwerken
  • Modelleren en simuleren van verschijnselen als bliksem, zeestromingen, financiële producten, windparken en eiwitten.

CWI werkt nauw samen met Nederlandse universiteiten en is actief in tal van andere netwerken en samenwerkingsverbanden.
Bekijk onze video voor meer informatie over CWI, ons onderzoek en onze mensen.

Strategisch plan 2022 - 2027

In het Strategic plan 2022 - 2027 leest u meer over onze ambities voor de komende jaren (in het Engels).