NWO VIDI voor Felix Lucka

Voor onderzoek gericht op verbetering van Computed Tomography (CT) technieken met AI.

Publicatiedatum
29 juni 2023

CWI-onderzoeker Felix Lucka heeft een NWO VIDI-subsidie van 800.000 euro ontvangen om Computed Tomography (CT) technieken te verbeteren met AI.

Röntgencomputertomografie (CT) kan de binnenkant van objecten zeer gedetailleerd en in 3D zichtbaar maken. Het wordt veel gebruikt in de wetenschap, gezondheidszorg en industrie. Als het object (bijvoorbeeld een kloppend hart tijdens een cardiovasculair onderzoek) echter snelle veranderingen ondergaat tijdens de CT-scan, wordt het resulterende beeld ernstig verslechterd door onscherpte of ruis, net zoals een digitale camera moeite heeft om een snel bewegende scène vast te leggen. In dit onderzoeksproject zullen Felix Lucka en zijn mede-onderzoekers van het CWI nieuwe algoritmen ontwikkelen op basis van kunstmatige intelligentie (AI) om CT beter in staat te stellen om dynamische processen zichtbaar te maken met zowel hoge temporele als ruimtelijke resolutie. Dit zal nieuwe mogelijkheden openen voor wetenschappelijke ontdekkingen, industriële toepassingen en gezondheidszorg.

Flex Ray Lab

Voor dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van de FleX Ray-scanner in het FleX-ray Lab van het CWI: een op maat gemaakte, volledig geautomatiseerde röntgen CT-scanner gekoppeld aan grootschalige computer hardware. Met de flexibele scanner van dit lab is het mogelijk om tijdens het scanproces in 3D in objecten te kijken en om tijdens het scannen bij te stellen of in te zoomen. De Computational Imaging groep gebruikt deze unieke faciliteit om geavanceerde computationele technieken voor 3D-beeldvorming te ontwikkelen in samenwerking met partners uit de gezondheidszorg, wetenschap, industrie en cultureel erfgoed.

Over Felix Lucka

Felix Lucka is senior onderzoeker in de Computational Imaging groep van het CWI. Hij heeft een graad in wiskunde en natuurkunde van de WWU Münster (Duitsland) en was promovendus in toegepaste wiskunde aan hetzelfde instituut. Een deel van zijn onderzoek deed hij aan de UCLA. Van september 2014 tot oktober 2017 werkte Lucka als postdoc aan de UCL in het Center for Medical Image Computing (CMIC).

Vidi beurzen

Vidi-subsidies zijn onderdeel van het NWO Talentprogramma en stimuleren nieuwsgierigheidsgedreven en innovatief onderzoek. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en de mogelijkheden voor kennisbenutting. In totaal hebben 551 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject ingediend voor financiering tijdens deze Vidi-financieringsronde. 97 hiervan hebben subsidie ontvangen.

Meer informatie

flex ray, felix lucka

CWI's FleX Ray Lab

Voor dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van de FleX Ray-scanner in het FleX-ray Lab van het CWI: een op maat gemaakte, volledig geautomatiseerde röntgen CT-scanner gekoppeld aan grootschalige computer hardware.