NWO VIDI beurs voor Hannes Mühleisen

CWI-onderzoeker Hannes Mühleisen uit de Database Architectures groep heeft een NWO VIDI beurs ontvangen van 800.00 euro. Hiermee gaat hij een kader ontwikkelen voor zijn Responsible Decentralized Data Architecture (RDDA).

Publicatiedatum
30 juni 2022

Veel problemen met data privacy komen voort uit het veelvoorkomende centraliseren van gebruikersdata op een locatie. Privé data  worden opgeslagen indatasilo’s van grote tech-bedrijven. De consument, die de producent van de data is en rechtmatige eigenaar, heeft geen toegang meer tot de data en geen controle over wat ermee gebeurt. Dit heeft in het verleden geleid tot allerlei privacy gerelateerde issues.

CWI onderzoeker Hannes Mühleisen uit CWI’s Database Architectures groep heeft een NWO VIDI beurs ontvangen van 800.00 euro om een kader te ontwikkelen voor zijn Responsible Decentralized Data Architecture (RDDA). Hij gaat werken aan het ontwerpen van een nieuwe, gedecentraliseerde data architectuur waar de data van gebruikers onder hun eigen controle blijft, bijvoorbeeld op hun eigen smartphone. Tegelijkertijd blijft beperkte centrale toegang tot data mogelijk zodat gebruikers toegang blijven houden tot dezelfde functionaliteiten als voorheen.

Hannes Mühleisen
Hannes Mühleisen

Dr. Hannes Mühleisen heeft een vaste aanstelling als onderzoeker bij de Database Architechtures van het CWI. Hannes richt zich voornamelijk op het onderzoeken van analytisch data management. Hij is de mede oprichter van het populaire DuckDB database management systeem. Hij is daarnaast ook de CEO van de CWI spin-off bedrijf DuckDB labs. Hannes heeft in 2015 een NWO Veni beurs ontvangen .

Vidi beurzen

Vidi beurzen zijn deel van het NWO Talentprogramma en moedigen onderzoek aan dat gebaseerd is op nieuwsgierigheid en vernieuwing. DeNederlandse Organisatie voor Wetenschap en Onderzoek selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting. In totaal dienden in deze Vidi-ronde 625 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. 81 van deze onderzoeksprojecten hebben tot nu toe de beurs ontvangen.

Meer informatie