Internationale innovatieprijs naar Martin Kersten

Publication date: 24-06-2014

Martin Kersten, Research fellow aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is bekroond met de 2014 SIGMOD Edgar F. Codd Innovations Award, de meest prestigieuze prijs die wordt uitgereikt aan onderzoekers voor hun innovatieve en toonaangevende bijdragen aan databasesystemen en databases. De award is 26 juni 2014 aan Kersten uitgereikt op de jaarlijkse ACM SIGMOD/PODS Conference.

De onderscheiding is vernoemd naar Ted Codd (1923 - 2003), uitvinder van het relationele datamodel die een cruciale rol speelde in de ontwikkeling van databases als wetenschappelijke discipline. De jury erkent de invloedrijke bijdragen van Kersten aan het big data probleem en prijst zijn wetenschappelijk onderzoek op het gebied van hoogwaardige database architecturen en pionierswerk in de realisatie van MonetDB.

Volgens Kersten zijn fundamenteel onderzoek en veranderingen in databasemanagement-systemen noodzakelijk voor het efficiënt ontsluiten van enorme hoeveelheden data. Het door Kersten ontwikkelde databasemanagementsysteem MonetDB is sinds 1993 pionier in kolomgebaseerde databasetechnologie. Tegenwoordig is MonetDB het meest voorkomende open source kolomgebaseerde database systeem dat wereldwijd wordt gebruikt in meer dan 130 landen en meer dan 300.000 downloads telt.

Ook CWI spin-offs Data Distilleries en VectorWise zijn gebaseerd op de MonetDB technologie. Data Distilleries, opgericht in 1995 werd overgenomen door SPSS in 2003 en VectorWise, in 2008 opgericht werd in 2011 overgenomen door Action Corporation (voorheen Ingres Corporation). In 2013 richtte Kersten MonetDB Solutions op, een adviesbureau gespecialiseerd in business analytics. Sinds 2011 heeft de kolomgebaseerde technologie zijn weg gevonden in het productaanbod van alle grote commerciële databaseleveranciers in relationele databasesystemen.

Kersten trad in 1985 in dienst bij CWI waar hij de Database Research Group oprichtte. Sinds 1991 is Kersten tevens als deeltijdhoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Op 1 januari 2011 werd hij benoemd tot CWI Fellow. Kersten publiceerde ca. 140 wetenschappelijke publicaties en zijn werk is onderscheiden met diverse prestigieuze prijzen, waaronder de 10-year VLDB Best Paper Award.