Humboldt Research Award voor Peter Boncz

Publication date: 18-04-2013

Peter Boncz, informaticus en onderzoeker aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam is onderscheiden met de Humboldt Research Award van de Alexander von Humboldt Foundation. De prijs is een erkenning  voor zijn wetenschappelijke bijdragen, waarvoor hij werd voorgedragen door Alfons Kemper en Thomas Neumann van de Technische Universität München (TUM) . Hij is de tweede Nederlandse informaticus aan wie de award is toegekend. Het komende academische jaar zal hij part-time zijn onderzoek verrichten vanuit TUM.

Boncz is bekend om zijn onderzoek naar dataverwerking  waarbij gebruik wordt gemaakt van ‘vector processing’. Zijn werk staat internationaal sterk in de belangstelling en is gebaseerd op het door CWI ontwikkelde open source database systeem MonetDB. Boncz maakte deel uit van het team dat in 2009 werd onderscheiden met de prestigieuze VLDB 10-year Best Paper Award. Zijn onderzoek naar data management, waar algoritmen en datastructuren voor de verwerking van database queries zijn geoptimaliseerd in relatie tot ‘low-level’ functies in de computerarchitectuur (zoals CPU cache geheugen), is uitgegroeid tot een actueel thema in zowel data management onderzoek als praktische toepassingen. De technologie wordt gebruikt in databasesystemen voor analyse van zeer grote hoeveelheden data in onder meer  logistiek, wetenschap, geneeskunde en gezondheidszorg.

Boncz kwam naar CWI in 2001 en maakt deel uit van de Database Architectures onderzoeksgroep. Tijdens zijn promotie (1996 -2002) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) stond Boncz,  onder leiding van zijn promotor Martin Kersten, aan de wieg  van de ontwikkeling van MonetDB. In dezelfde periode was hij betrokken bij de oprichting van CWI spin-off Data Distelleries. Voor deze prestatie kreeg hij in 2006 de ICT Regie Award. In 2008 was hij medeoprichter van CWI spin-off VectorWise, waarin de ‘vector processing’ techniek commercieel toepasbaar is gemaakt. VectorWise werd in 2011 overgenomen door het in de Verenigde Staten gevestigde Action Corporation.