Standaarden

Het onderzoek van het CWI helpt bij het maken van standaarden.

Introductie

Het onderzoek van het CWI helpt bij het maken van standaarden. Zo hebben onze onderzoekers bijgedragen aan twee post-quantumcryptografiestandaarden van NIST. Andere voorbeelden zijn webstandaarden zoals (X)HTML, HTML4, CSS, SMIL, XForms, RDF en RDFa. We dragen ook bij aan benchmarking.

Post-quantum Cryptografie (NIST)

Op 5 juli 2022 maakte het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) bekend dat het cryptografische standaarden heeft geselecteerd om gevoelige elektronische gegevens te beschermen tegen de dreiging van quantumcomputers. Léo Ducas van CWI's Cryptology-groep is betrokken bij de twee belangrijkste 'schema's' van deze aankomende portfolio; één voor versleuteling met openbare sleutels (CRYSTALS-KYBER) en één voor digitale handtekeningen (CRYSTALS-DILITHIUM). Deze nieuwe standaarden zijn bedoeld voor wereldwijde implementatie en zullen miljarden gebruikers bereiken. Zie voor meer informatie het nieuwsbericht 'CWI's Léo Ducas betrokken bij twee primaire nieuwe NIST Post-Quantum Cryptografiestandaarden' (juli 2022).

W3C standaarden

Sinds het midden van de jaren negentig is het CWI nauw betrokken bij webstandaardisatie en webgerelateerd onderzoek & ontwikkeling. Zo was CWI-onderzoeker Steven Pemberton voorzitter van de XForms Working Group en leidde hij jarenlang de (X)HTML Working Group, en was Ivan Herman lange tijd de W3C Digital Publishing Activity Lead. CWI-onderzoekers hebben ook aan CSS, SMIL, XForms, HTML4, RDF, RDFa en andere standaarden gewerkt.

Van 1998 tot 2022 was het CWI gastheer van het regionale W3C Office (later 'W3C Chapter' genoemd) - het administratieve centrum van het World Wide Web Consortium (W3C) in de Benelux. De taak van dit kantoor was het lokaal verspreiden van W3C-standaarden en het werven van nieuwe lid-organisaties voor W3C. Samen met ISOC.nl organiseerden we masterclasses over nieuwe webstandaarden met W3C-experts.

Voor meer informatie over W3C-lidmaatschap, het ontwikkelen van webstandaarden en W3C-activiteiten, zie www.w3.org.