Project om wachttijden in de zorg te verkorten gaat praktijk in

Een wiskundig model dat wachttijden in de ouderenzorg reduceert door vraag en aanbod op een slimme manier op elkaar af te stemmen, wordt straks in de praktijk uitgetest in de regio Amsterdam.

Het project DOLCE VITA, dat in 20219 begon, leverde veelbelovende resultaten op. Onlangs werd hierover een bijeenkomst in het CWI georganiseerd, waar zorgorganisaties en zorgverzekeraars uitleg kregen over het wiskundig model en de resultaten van simulaties met data van Nederlandse zorginstellingen.

Nu is het tijd om de binnen DOLCE VITA ontwikkelde modellen en methoden in de praktijk te gaan testen. Hiervoor gaan onderzoekers van CWI en Amsterdam UMC nauw samenwerken met een tiental zorgaanbieders in de regio Amsterdam. Het nieuwe project heet ‘Data-driven optimization of health supply chains in the acute elderly care’, en wordt gefinancierd door TKI (Topconsortium Kennis en Innovatie) Dinalog.

Community of Practice

Tegelijkertijd wordt een zogenaamde ‘Community of Practice’ opgezet, die bestaat uit zorgaanbieders, verzekeraars, wetenschappers en andere stakeholders. Doel hiervan is het uitwisselen van praktijkkennis en wetenschappelijke inzichten die de doorstroom van cliënten in de zorgketens verbetert en wachttijden verkort. Daarbij richten de partners zich niet alleen op de ouderenzorg, maar ook op andere zorgsectoren, zoals de GGZ, de jeugdzorg en de gehandicaptenzorg.

Geïnteresseerd?

Geïnteresseerde partijen kunnen zich hiervoor aanmelden bij Rob van der Mei (CWI): Rob van der Mei: mei@cwi.nl.

Video

Hieronder een filmpje over de bijeenkomst in CWI. Aan het woord komen vertegenwoordigers van projectpartners die verbonden zijn aan CWI, Amsterdam UMC, Zilveren Kruis, Cliëntenbelang Amsterdam en SIGRA (regionale samenwerking zorgorganisaties in Noord-Holland).

CWI in bedrijf: een oplossing voor wachtlijsten in de ouderenzorg

Header foto: Shutterstock