Frans onderzoeksinstituut Inria en Nederlands CWI intensiveren samenwerking

Het National Institute for Research in Digital Science and Technology (Inria) en Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica in Nederland, hebben vandaag in aanwezigheid van de ministers Sylvie Retailleau en Robbert Dijkgraaf een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Publicatiedatum
12 april 2023

Beide instituten zijn overeengekomen om hun samenwerking uit te breiden op het gebied van Quantum Computing, Human Interaction, Energie, Cryptografie, Digital Health, Machine Learning en Software Engineering. Nieuw in deze samenwerking is de oprichting van gezamenlijke Europese onderzoeksteams.

Ondertekening akkoord
Van links naar rechts: de Franse minister van Hoger Onderwijs en Onderzoek Sylvie Retailleau, voorzitter/CEO van Inria Bruno Patrisse, CWI-directeur Ton de Kok en de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf

CWI en Inria hebben de afgelopen decennia al succesvol samengewerkt en hebben elkaar leren kennen als betrouwbare onderzoekspartners. Beide instituten hebben een uitstekende wetenschappelijke reputatie. Door hun samenwerking te versterken, bundelen beide partijen hun krachten om hun onderzoek op Europese schaal te ondersteunen en zo belangrijke wetenschappelijke resultaten te bereiken.

Deze intensievere samenwerking omvat een gezamenlijke onderzoeks- en innovatieagenda ter versterking van de netwerkvorming, externe partnerschapsmogelijkheden en financiering. De wetenschappelijke samenwerking wordt versterkt door het opzetten van gezamenlijke projecten en onderzoeksteams op gebieden als quantumcomputing, human interaction, energie, cryptografie, digital health, machine learning en software engineering.

Krachtige alliantie

De intensievere samenwerking biedt de mogelijkheid om een krachtige alliantie binnen Europa te creëren. Dit past in een gezamenlijke ambitie van beide instituten om de krachten te bundelen om grote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden. President Macron refereerde tijdens het staatsbezoek aan Nederland aan het belang van dergelijke strategische samenwerkingen.

Gedeelde visie

Eerder vandaag bezochten de Franse minister Retailleau van Hoger Onderwijs en Onderzoek en Inria-voorzitter en CEO Bruno Sportisse CWI in het kader van het staatsbezoek van president Macron aan Nederland. Professor Peter Bosman liet als voorbeeld van toegepast CWI onderzoek in een presentatie zien hoe wiskunde en informatica kunnen bijdragen aan het het behandelen van kanker.

groepsfoto
Van links naar rechts: Ton de Kok, Monique Laurent (CWI fellow), Sylvie Retailleau, Bruno Sportisse en Han la Poutré (Scientific Director samenwerking Inria-CWI)

CWI-directeur Ton de Kok: "Ik ben erg blij dat we met de ondertekening van deze overeenkomst onze samenwerking met Inria verder consolideren. De samenleving staat voor enorme wetenschappelijke uitdagingen. Door onze krachten te bundelen, kunnen we een substantiële bijdrage leveren aan de oplossing daarvan."

Inria voorzitter en CEO Bruno Sportisse: "Deze overeenkomst tussen CWI en Inria illustreert de dynamiek van de Frans-Nederlandse samenwerking op het gebied van digitale wetenschap en technologie. CWI en Inria delen een vergelijkbare en open visie op onderzoek, dichtbij universiteiten en industrie. Deze versterking van ons partnerschap opent de weg voor onze onderzoeksteams naar nieuwe mogelijkheden via concrete projecten, zowel bilateraal als op Europees niveau."

Minister Robbert Dijkgraaf: "De samenwerking tussen Inria en CWI biedt mogelijkheden om samen de uitdagingen van onze tijd aan te pakken, zoals innovaties met betrouwbare kunstmatige intelligentie of het verbinden van mensen met virtuele realiteit. Zowel Frankrijk als Nederland hebben toonaangevende onderzoeksgroepen op deze gebieden. Hun samenwerkingen dragen bij aan de sterke wetenschappelijke banden die beide landen delen."

Foto's: Bas Kijzers