INFORMS Khachiyan Prize voor Monique Laurent

De INFORMS Optimization Society heeft onlangs bekendgemaakt dat Monique Laurent de Khachiyanprijs 2023 heeft gewonnen voor haar uitmuntende prestaties op het gebied van optimalisatie tijdens haar hele carrière.

Publicatiedatum
12 oktober 2023

De jury schreef dat de prijs voor Monique Laurent (CWI en Universiteit van Tilburg) is toegekend ‘’voor diepgaande structurele en algoritmische resultaten in de combinatorische, semidefiniete en polynomiale optimalisatie, die hebben geleid tot verrassende nieuwe wiskundige inzichten op het grensvlak tussen continue en discrete optimalisatie en toepassingen op andere gebieden, zoals discrete meetkunde of kwantuminformatie”.

Vereerd

Monique Laurent reageert: "Ik ben zeer vereerd dat ik deze prijs mag ontvangen. Hij is vernoemd naar de wiskundige Leonid Khachiyan, wiens fundamentele bijdragen aan optimalisatie essentieel zijn voor veel van het werk dat ik heb gedaan. In 1979 was hij de eerste die bewees dat lineaire optimalisatie in polynomiale tijd kan worden opgelost; dat deed hij met het ellipsoïde-algoritme. Zulke optimalisatieproblemen komen erg veel voor, onder andere in de logistiek, productie, transport en telecommunicatie. Zijn methode leidde ook tot het eerste theoretisch goede algoritme voor semidefiniet programmeren, een van mijn belangrijkste onderzoeksgebieden".

Ze voegt eraan toe: "Deze prijs is ook een eerbetoon aan mijn collega's met wie ik door de jaren heen heb samengewerkt. Vooruitgang boeken in de wetenschap is een gezamenlijke inspanning, waarbij we op eerdere kennis voortbouwen en nieuwe inzichten toevoegen. Ik ben ook mijn PhD-studenten dankbaar; het is een zeer plezierige en lonende ervaring om met hen samen te werken ".

Biografie

Monique Laurent is sinds 1997 senior onderzoeker bij het CWI en vanaf 2009 ook hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Tussen 2005-2016 was ze hoofd van CWI's onderzoeksgroep Networks and Optimization (N&O) en van 2016-2021 was ze lid van CWI’s Management Team. In 2022 werd zij CWI Fellow. Ze kreeg veel erkenning voor haar werk. Zo werd ze onder meer SIAM Fellow (2017), lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW, 2018) en lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW, 2019).

Prijsuitreiking

De INFORMS Optimization Society 2023 Khachiyan Prize wordt uitgereikt tijdens de business meeting op 15 oktober tijdens de INFORMS National Meeting in Indianapolis, VS. De andere winnaar van deze prijs is Renato Monteiro (Georgia Tech, VS). De selectiecommissie voor de INFORMS Optimization Society Khachiyan Prize van dit jaar bestond uit Michel Goemans (voorzitter), Karen Aardal, Yurii Nesterov en Stephen Wright. De prijs bestaat uit $ 3.000 en een oorkonde.