Dijkstra Fellowship voor Marcin Żukowski

Marcin Żukowski krijgt de Dijkstra Fellowship 2024. Met deze eretitel erkent het CWI zijn pioniersrol in de ontwikkeling van databasemanagementsystemen met grote maatschappelijke impact, en zijn succesvolle ondernemerscarrière. De Fellowship wordt uitgereikt op donderdag 21 november.

Publicatiedatum
25 juni 2024

Żukowski begon zijn carrière bij het CWI. Hij deed zijn MSc en PhD onderzoek naar database management systeem architecturen in onze Database Architectures (DA) groep. Als promovendus onder supervisie van Peter Boncz ontwikkelde hij het innovatieve concept van vectorized execution om de prestaties te verbeteren van database zoekopdrachten. Dit onderzoek ontving de DaMoN 2007 Best Paper Award en ook de CIDR 2024 Test of Time Award, ingesteld door de Conference on Innovative Data Systems Research (CIDR).

Na zijn promotie was Żukowski een van de oprichters van CWI spin-off VectorWise (nu Actian), waar hij zijn onderzoek vertaalde naar een analytisch databasesysteem met hoge prestaties en hoge schaalbaarheid. De spin-off maakte een snelle technologische en commerciële groei door: VectorWise werd de blauwdruk voor analytische databases en het is nog steeds een veel gebruikt databasesysteem.

In 2012 verliet Żukowski het bedrijf om Snowflake mede op te richten in Silicon Valley. Snowflake bood de eerste cloudgebaseerde datawarehousing-dienst die echt is ontworpen voor de cloud. Opvallende kenmerken zijn dat het een 'elastisch' systeem is dat afhankelijk van de drukte groeit en krimpt, dat berekeningen en opslag van elkaar gescheiden zijn en dat veel beheer- en configuratietaken geautomatiseerd zijn. Snowflake maakt gebruik van gevectoriseerde query-uitvoering en lichtgewicht compressiemethoden in kolomvormige gegevensopslag, twee technieken die mede zijn ontworpen door Żukowski tijdens zijn promotiejaren bij het CWI.

Rolmodel

Na zijn vertrek bij Snowflake eerder dit jaar, blijft Marcin Żukowski verbonden met de academische wereld door studenten te begeleiden, papers te publiceren en deel te nemen aan evenementen op het gebied van computerwetenschappen. Hij is ook investeerder en adviseur en ondersteunt de ontwikkeling van technologie en innovatie in zijn thuisland Polen.

"Marcin is een uitstekend voorbeeld van hoe de missie van het CWI in de praktijk kan worden toegepast. Hij gebruikte zijn promotieonderzoek bij het CWI om veelzijdige fundamentele softwareproducten te creëren die nu op grote schaal worden gebruikt, en deelt zijn kennis en ervaring met het publiek en in het bijzonder met jonge technologie-ondernemers", zegt CWI-directeur Ton de Kok.

Over de Dijkstra Fellowship

De Dijkstra Fellowship is vernoemd naar voormalig CWI-onderzoeker Edsger W. Dijkstra, een van de meest invloedrijke wetenschappers in de geschiedenis van het CWI. Dijkstra ontwikkelde onder andere het kortste-pad-algoritme.

Zet in je agenda

De Dijkstra Fellowship wordt uitgereikt op donderdag 21 november 2024 op het CWI. Sprekers en dagprogramma worden later dit jaar bekendgemaakt.

Meer informatie