Test of Time Award voor paper over vectorized execution

Een CWI-paper over een nieuwe manier om databasesystemen te implementeren, heeft de Test of Time Award gewonnen. Deze onderscheiding is in het leven geroepen door de Conference on Innovative Data Systems Research (CIDR). Het bekroonde artikel werd in 2005 gepubliceerd door Peter Boncz, Marcin Zukowski and Niels Nes.

Publicatiedatum
17 januari 2024

Het drietal introduceerde een techniek genaamd 'vectorized execution' om de prestaties van database queries (opdrachten aan een database) te verbeteren. Bij gevectoriseerde uitvoering worden alle databaseoperatoren niet één voor één uitgevoerd op individuele databaserecords, zoals in eerdere systemen, maar altijd op kleine kolomvormige blokken die 'vectoren' worden genoemd. Hierdoor zijn analytische systemen minstens tien keer sneller. "Het principe is relatief eenvoudig," zegt Peter Boncz. "Hierdoor is de database software makkelijker te onderhouden. Het helpt ook bij het opstellen van prestatieprofielen, wat belangrijk is voor het optimaliseren van langzame queries."

Het winnende artikel maakte deel uit van het promotieonderzoek van Marcin Zukowski bij het CWI. Samen met Boncz en CWI-onderzoeker Niels Nes creëerde hij in 2008 databasesysteem en gelijknamige CWI-spin-off VectorWise, destijds het snelste analysesysteem.

Zukowski was in 2013 medeoprichter van Snowflake, een van de grootste clouddatabase-aanbieders van dit moment. Niet alleen Snowflake maakt gebruik van vectorized execution, ook Databricks, Google BigQuery, Microsoft SQLserver en vele andere systemen hebben de techniek overgenomen. Deze wordt eveneens gebruikt in CWI's nieuwe databasesysteem DuckDB, en de MotherDuck cloudservice, die DuckDB gebruikt.

De organisatie van CIDR selecteerde de paper over vectorized execution uit 52 papers die op hun congressen van 2003 en 2005 werden gepresenteerd. Het artikel, 'MonetDB/X100: Hyper-Pipelining Query Execution', is de eerste paper die de Test of Time Award ontvangt. De prijs werd maandag 15 januari uitgereikt tijdens CIDR 2024.

Lezing

Na afloop gaven Peter Boncz en Marcin Zukowski een lezing over de ontwikkeling van het VectorWise databasesysteem en de impact van de winnende paper.

Peter Boncz tijdens zijn presentatie op CIDR 2024 voor een aantal toehoorders.
Peter Boncz (te zien op de foto) en Marcin Zukowski hielden een praatje over hun winnende paper.

Over de auteurs

Peter Boncz is a senior researcher in data systems at CWI. He is also a professor at the Special Chair of Large Scale Analytical Database Systems at VU University Amsterdam. Boncz has co-founded four spin-off companies in the area of data systems, and was named ACM Fellow in 2023.

Marcin Zukowski is a leading expert in database processing with a focus on high performance and modern hardware architectures. He was CEO and co-founder of CWI spin-off VectorWise (now Actian) as well as the leading cloud database company Snowflake.

CWI researcher Niels Nes co-founded VectorWise and two other CWI spin-offs around MonetDB.

Over CIDR

De Conference on Innovative Data Systems Research (CIDR) is een conferentie die met als hoofdthema de architectuur van databasesystemen. Dit jaarlijkse congres wordt afwisselend in Amsterdam en de VS georganiseerd. CIDR 2024 vindt plaats in Santa Cruz, Californië van 14 tot 17 januari.

CIDR moedigt papers aan over innovatieve en risicovolle ideeën voor datamanagement systeemarchitecturen, ervaringen en inzichten in het bouwen van systemen, inventieve experimentele studies en provocerende stellingnames. Onderzoekers worden aangemoedigd om nieuwe benaderingen van de architectuur en het gebruik van datasystemen te presenteren en om papers in te dienen die de discussie stimuleren over de nieuwste innovatieve en visionaire ideeën in het veld.

Foto bovenaan pagina: Van links naar rechts: Marcin Zukowski, Peter Boncz en Niels Nes.