CWI-onderzoek beoordeeld als 'van uitzonderlijk hoge kwaliteit met sterke maatschappelijke relevantie'

Een internationale beoordelingscommissie concludeert dat het CWI in veel opzichten wetenschappelijk top-leiderschap laat zien: CWI's onderzoek is van uitzonderlijk hoge kwaliteit met sterke maatschappelijke relevantie.

Publicatiedatum
7 juni 2024

Verder stelt de commissie dat het instituut “goed verbonden is door samenwerkingen met nationale en internationale instituten, maatschappelijke partners en het bedrijfsleven”. De evaluatie had betrekking op het werk van het instituut in de periode 2017-2022.

Het tweedaagse locatiebezoek van de evaluatiecommissie van wetenschappelijk experts op het gebied van wiskunde en informatica, vond plaats in november 2023, volgens het zesjaarlijkse 'Protocol Strategie Evaluatie' van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Nederlandse Universiteiten (UNL) en de Koninklijke Nederlandse Akademie der Wetenschappen (KNAW). NWO maakte de resultaten van de evaluatie van haar negen instituten bekend op 27 mei 2024.

Excellent onderzoek, sterke internationale positie en toekomstgericht

De commissie prijst de ambities van het CWI en het Strategic Plan 2022-2027: “...de vier focus areas … zijn goed gekozen en helpen het CWI sterk te positioneren in het Nederlandse en internationale onderzoekslandschap. Ze sluiten aan bij de maatschappelijke en technologische behoeften.”

“Het CWI is een uitstekend voorbeeld van hoe onderzoek op het snijvlak van wiskunde en informatica kan leiden tot uitzonderlijke, innovatieve en impactvolle onderzoeksresultaten. Het instituut heeft internationaal een sterke reputatie op alle vier de aandachtsgebieden, vooral op het snijvlak van wiskunde en informatica.”

De commissie gaf ook verschillende aanbevelingen. Zo moedigt de commissie het CWI aan om de inspanningen op het gebied van genderdiversiteit voort te zetten, om sterke punten te benadrukken en de zichtbaarheid te vergroten, zowel nationaal als internationaal.

site visit 2023
The evaluation committee visits CWI's FleX-ray Lab

CWI continueert samenwerking met Nederlandse universiteiten

Ton de Kok, directeur van het CWI, is blij met de uitkomst van de evaluatie: “Dit rapport heeft duidelijk gemaakt dat het CWI zijn reputatie van een zeer invloedrijk onderzoeksinstituut met excellente wetenschappelijke output die relevant is voor de maatschappij behoudt. Daar mogen we trots op zijn. Tegelijkertijd zullen we, in lijn met onze strategie, onze nationale rol verder uitbouwen door ons te richten op samenwerking met Nederlandse universiteiten en partners uit het bedrijfsleven en de maatschappij. We streven ernaar de onderzoekscarrière van wiskundigen en informatici aan Nederlandse universiteiten te ondersteunen, bijvoorbeeld via de research semester programma's die we gezamenlijk ontwikkelen, en door onderzoekers te ontvangen op een manier die bij hen past.”

De positieve beoordeling van het CWI is de afgelopen twee decennia consistent geweest in de afgelopen, ook in 2012 en 2019 werd het CWI beoordeeld als 'toonaangevend in de wereld'.

Meer informatie

- evaluation report
- NWO persbericht