CWI in Internetaflevering van tv-programma Het Klokhuis

Op 2 november was Steven Pemberton te zien in tv-programma 'Het Klokhuis', over de beginjaren van het open Internet in Europa, dat startte bij het CWI.

Publicatiedatum
3 november 2023

Op donderdag 2 november was Steven Pemberton te zien in een aflevering van tv-programma 'Het Klokhuis', waarin hij vertelde over de beginjaren van het open Internet in Europa, dat begon bij het CWI. Het interview werd om 18.43 uur uitgezonden op NPO3.

Steven Pemberton legt uit: "Indertijd dachten we dat internet vooral voor wetenschappers was; we wisten niet dat het in de woonkamer zou komen!"

Je kunt het interview met Steven Pemberton bekijken in de internetaflevering van 'Het Klokhuis' op NPO Start of via de webpagina van deze episode over het Internet 'Het Klokhuis' (de scène op het CWI begint om 7:46 min.).

Het Klokhuis is een dagelijks uitgezonden educatief tv-programma voor basisschoolkinderen en jonge tieners.

Steven Pemberton en Klokhuis-presentator Pascal Tan op het CWI.
Steven Pemberton en Klokhuis-presentator Pascal Tan op het CWI.

Internetgeschiedenis

Op 17 november 2023 is het vijfendertig jaar geleden dat Nederland als eerste land in Europa werd aangesloten op het open internet. Toen kreeg systeembeheerder Piet Beertema van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam de bevestiging dat het CWI – als eerste instituut buiten Noord-Amerika (*) – officieel toegang kreeg tot NSFnet, een academisch computernetwerk dat later uitgroeide tot het wereldwijde internet.

In 2018 publiceerde het CWI een een mini-documentaire over deze historische gebeurtenis. In deze film delen twee van de betrokkenen – internetpionier Teus Hagen en Steven Pemberton, een van de eerste internetgebruikers van Europa – hun herinneringen en vertellen ze hoe ze terugkijken op die periode.
In een later stadium ontwikkelde Steven Pemberton belangrijke standaarden voor het World Wide Web, een van de belangrijkste toepassingen van het internet. Pemberton: “Achteraf gezien was het tot stand brengen van die eerste connectie een historisch moment, iets wat we ons toen nog niet realiseerden.” Andere academische en onderzoeksinstellingen in Nederland en de rest van Europa werden kort na CWI aangesloten.

Zie ook het Engelstalige nieuwsbericht uit 2018, CWI celebrates 30 years of open internet in Europe.

(*) Na de VS en Canada.