CWI en IDEAS-NCBR ondertekenen Memorandum of Understanding

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), het nationale centrum voor wiskunde en informatica in Nederland en IDEAS NCBR, het Poolse centrum voor innovatie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en digitale economie hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend.

Publicatiedatum
11 oktober 2022

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), het nationale centrum voor wiskunde en informatica in Nederland en IDEAS NCBR, het Poolse centrum voor innovatie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en digitale economie hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend. Met dit MoU komen de instituten overeen  zich gezamenlijk in te zetten voor het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek en talentontwikkeling, specifiek op het gebied van informatica.

De onderzoekspartners willen samen fundamenteel en toegepast onderzoek van wereldklasse verrichten. Door een academische en onderzoekssamenwerking te ontwikkelen, streven CWI en IDEAS ernaar uitdagende onderzoeksthema’s op zich nemen met een significante maatschappelijke, economische en industriële impact.

Onderzoeksonderwerpen

De samenwerking zal zich richten op onderzoeksgebieden als AI en digitale economie, met nadruk op blockchain, slimme contracten en gedecentraliseerde financiën, algoritmische speltheorie, computationele sociale wetenschap, sociale netwerkanalyse, verklaarbare AI, mens-machine-interactie en energietransitie.

Guido Schäfer, Senior Researcher Networks & Optimization en Management Team lid bij CWI: "IDEAS NCBR is een nieuw onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Warschau dat actief is op het gebied van AI en digitale economie. Hun doel is om innovatief onderzoek mogelijk te maken en een nieuwe generatie wetenschappers op te leiden op het gebied van algoritmen en hun toepassingen - wat perfect aansluit bij de ambities van het CWI. Het MoU tussen het CWI en IDEAS biedt jonge wetenschappers de mogelijkheid om kennis uit te wisselen, hun onderzoeksvaardigheden uit te breiden en samen te werken aan spannende nieuwe onderwerpen met behulp van de uitstekende onderzoeksmilieu van beide instituten. Ik ben ervan overtuigd dat dit MoU de komende jaren zal leiden tot vele productieve samenwerkingen tussen onderzoekers van het CWI en IDEAS."

Piotr Sankowski, CEO van IDEAS NCBR voegt hieraan toe: "We kijken uit naar gezamenlijke onderzoeksprojecten en academische samenwerking met CWI. Wij geloven dat hoe meer mogelijkheden voor kennisuitwisseling en internationale samenwerking, hoe groter de kans op baanbrekende oplossingen op basis van AI. Het is een geweldige kans om de beste experts op dit gebied bij elkaar te brengen en samen een verschil te maken door te werken aan algoritmen die de huidige stand van zaken op veel gebieden kunnen verbeteren."

Doelen

CWI en IDEAS zullen in 2023 de eerste gezamenlijke onderzoeksactiviteiten organiseren. Verder hebben de partners ingestemd om onderzoekers, studenten en andere medewerkers uit te wisselen. De partners zijn ook van plan samen op te trekken bij de ontwikkeling van projecten die voor financiering door de Europese Commissie of andere financieringsinstanties kunnen worden ingediend.

Over CWI

Het in 1946 opgerichte Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica in Nederland. Het is gevestigd op het Amsterdam Science Park en maakt deel uit van de Institutenorganisatie van NWO. Het instituut is internationaal bekend. Ruim 150 onderzoekers doen baanbrekend onderzoek en delen hun opgedane kennis met de samenleving. Ruim 30 onderzoekers zijn tevens werkzaam als hoogleraar aan universiteiten. Het instituut heeft achtentwintig spin-off bedrijven voortgebracht.

Over IDEAS NCBR

IDEAS NCBR is een wetenschappelijk en onderzoekscentrum in Warschau dat actief is op het gebied van kunstmatige intelligentie en digitale economie en de missie heeft om de ontwikkeling van deze technologieën in Polen te ondersteunen door een platform te creëren dat de academische wereld en het bedrijfsleven met elkaar verbindt. IDEAS NCBR is opgericht door het Nationaal Centrum voor Onderzoek en Ontwikkeling. Het doel van IDEAS NCBR is om in Polen het grootste, meest benaderbare, platform voor innovatief onderzoek op te bouwen en een nieuwe generatie wetenschappers op te leiden die zich richt op de praktische toepassing van de ontwikkelde algoritmen, en de commercialisering daarvan, in de industrie, financiën, geneeskunde en andere takken van de economie.