Conferentie over vertrouwen in een digitale samenleving

Het CWI organiseert een multidisciplinaire conferentie over vertrouwen en het omgaan met vertrouwen in een gedigitaliseerde samenleving. De onderwerpen richten zich op sociale, economische en gedragsaspecten van vertrouwen, op privacy en identiteitsbeheer en op vertrouwen in netwerken, mobiele systemen en cloudcomputing.

Publicatiedatum
19 oktober 2023

De missie van de IFIPTM 2023 conferentie is het delen van onderzoeksoplossingen voor problemen met betrekking tot vertrouwen en vertrouwensbeheer in digitale infrastructuren. Naarmate de samenleving steeds verder digitaliseert, vinden interacties plaats in het digitale domein, wat problemen met zich meebrengt voor het vaststellen, onderhouden en benutten van vertrouwen tussen entiteiten en diensten in het digitale domein, inclusief gerelateerde beveiligings- en privacykwesties.

Een indicator van het toenemende belang van vertrouwen in het digitale domein is de toename van wet- en regelgeving, zoals de GDPR-verordening (de algemene verordening gegevensbescherming, een Europese privacy- en beveiligingswet) en de NIS 2-richtlijn (maatregelen voor een hoog niveau van cyberbeveiliging) in Europa. Overal ter wereld ontstaan vergelijkbare regels. De conferentie streeft ernaar oplossingen te presenteren voor alle kwesties met betrekking tot vertrouwen en vertrouwensbeheer in een gedigitaliseerde samenleving. Ook willen de organisatoren tijdens de bijeenkomsten nieuwe uitdagingen en richtingen voor toekomstig onderzoek identificeren.

Keynotes

Tijdens de conferentie is er een industriƫle keynote van Yuecel Karabulut (Amazon Web Services) met de titel "The Journey of Trust in Cloud Computing". In de kern komen veel discussies over cloudbeveiliging uiteindelijk neer op vertrouwen. Sinds de opkomst van cloud computing is er veel onderzoek gedaan naar beveiliging en vertrouwen in cloud computing. In zijn lezing zal Karabulut bespreken hoe het concept van vertrouwen tussen organisaties (cloudgebruikers) en publieke cloudleveranciers zich heeft ontwikkeld en welke technologische innovaties de mate van vertrouwen hebben gevormd die nodig is om de cloudleveranciers te vertrouwen.

Meer informatie:

De 14e IFIP International Conference on Trust Management wordt van 19 tot 20 oktober 2023 gehouden op het CWI. Medevoorzitters: Davide Ceolin (CWI, Human-Centered Data Analytics group), Ehud Gudes (Ben-Gurion University, Israel), Nurit Gal-Oz (Sapir Academic College, Israel).

Beeld: Unsplash