CWI viert 75 jaar innovatie

Het aftellen naar ons 75-jarig jubileum is begonnen. Op 11 februari 2021 vieren we ons 75-jarig bestaan met een online evenement waarin we terugblikken op onze rijke geschiedenis. Maar bovenal kijken we naar de toekomst van wiskunde en informatica.

Publicatiedatum
2 februari 2021

Het aftellen naar ons 75-jarig jubileum is begonnen. Op 11 februari 2021 vieren we ons 75 jarig bestaan met een online evenement waarin we terugblikken op onze rijke geschiedenis. Maar bovenal kijken we naar de toekomst van wiskunde en informatica.

De geschiedenis van Centrum Wiskunde & Informatica begint in 1946, toen het instituut werd opgericht onder de naam Mathematisch Centrum. Sindsdien is het instituut de geboorteplaats geweest van talloze wetenschappelijke doorbraken, evenals een kweekvijver voor getalenteerde onderzoekers. Het doel van het instituut was ‘de systematische beoefening van de zuivere en toegepaste wiskunde in Nederland te bevorderen’. Het moest leiden tot ‘de verhooging van het welvaarts- en beschavingspeil in Nederland’. Later kwam daar informatica bij, en kreeg het instituut haar huidige naam: Centrum Wiskunde & Informatica, kortweg CWI.

Anno 2021 geniet het instituut een sterke internationale reputatie als vernieuwer, verbinder en aanjager op het gebied van wiskunde en informatica. Door de krachten te bundelen met de beste en meest gemotiveerde wetenschappers en organisaties in het veld, en met ongekende toekomstmogelijkheden in het verschiet, zal het CWI zijn werk blijven uitbreiden.

Tijdens onze online viering op 11 februari 2021 (Engelstalig) blikten we terug op bijzondere wetenschappelijke prestaties. Een van de hoogtepunten van het programma is een interview met onze oud-directeur Jos Baeten, waarin hij terugkijkt op zijn persoonlijke ervaringen met computeronderzoek.

In wetenschappelijke break-outs kijken we naar de toekomst: wat zien onze wetenschappers voor zich op gebieden als kunstmatige intelligentie of quantumcomputing? Hoe gaan we in de toekomst om met data? En tot op welk niveau kun je computers veilig maken?

Schrijf je in (voor 9 februari) en vier met ons mee!

Voorlopig programma:

14.00 Opening
14.10 Breakout sessions round 1
     * 1A: Daniel Dadush - Integer and Linear Programming Beyond the Worst-Case
     * 1B: Marten van Dijk - Secure Smart Low Lands
     * 1C: Benjamin Sanderse - Structure! Predicting the future with models and data
     * 1D: Irene Viola - Quality of experience for immersive communication
14.40 Ton de Kok (directeur CWI)
15.00 Break
15.10 Breakout sessions round 2
     * 2A: Peter Bosman - Toward Evolutionary Intelligence
     * 2B: Stacey Jeffery - Quantum Software Protection
     * 2C: Lisa Kohl - Secure Computation with Silent Preprocessing
     * 2D: Hannes Muehleisen - Saving the Planet one Query at a Time
15.40 Jos Baeten (oud-directeur CWI)
16.00 Comedian Adam Fields
16.35 Closing

De presentatie van deze middag was in handen van wetenschapsjournalist en voormalig Communicatiemanager CWI Ans Hekkenberg.

CWI viert zijn 75e verjaardag