Bert Zwart wint Van Dantzigprijs

Publication date: 03-04-2015

Onderzoeker Bert Zwart van het CWI heeft de Van Dantzigprijs gewonnen. Deze prijs geldt als de hoogste Nederlandse onderscheiding in de statistiek en besliskunde, en wordt eens in de vijf jaar uitgereikt. Zwart nam de prijs vorige week in ontvangst tijdens de Dag voor Statistiek en Besliskunde in de Jaarbeurs Utrecht.

Uit de zes genomineerden wees de jury unaniem Bert Zwart als winnaar aan. Volgens de jury ‘…heeft [Bert Zwart] zich ontwikkeld tot een toonaangevend onderzoeker in het brede gebied van de mathematische besliskunde. Het gaat daarbij niet om citaties of redactielidmaatschappen, maar om invloed, inspiratie en innovatie. Bert Zwart is een levend bewijs van de oude stelling dat doorbraken plaatsvinden op grensvlakken.’

Bert Zwart is groepsleider en senior onderzoeker bij de Stochastics-groep op het CWI en deeltijdhoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij werkt op het grensvlak van verschillende wiskundige disciplines aan onder andere dynamic pricing, modellen voor opstoppingen op internet en op de weg, en betrouwbaarheid van energienetwerken. Bert Zwart promoveerde in 2001 cum laude aan de TU Eindhoven. Voordat hij in 2008 op het CWI aan het werk ging, was hij postdoc bij Inria in Frankrijk en hoogleraar aan Georgia Tech in Atlanta. Hij ontving eerder de Gijs de Leveprijs, de the Erlangprijs, een Veni, een Vidi en een Vici.

De Van Dantzigprijs wordt elke vijf jaar uitgereikt door de Vereniging voor Statistiek en Operationele Research (VvS+OR) aan een wetenschapper niet ouder dan 40 jaar, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan ontwikkelingen in de statistiek en/of besliskunde. De prijs is vernoemd naar wiskundige David van Dantzig, grondlegger van de statistiek en besliskunde in Nederland en één van de oprichters van het Mathematisch Centrum (het huidige CWI).

 

Afbeelding: Bert Zwart ontvangt de Van Dantzigprijs uit handen van de voorzitter van de VvS+OR, Jacqueline Meulman