W3C Working Groups ontwerpen toekomst Web in Nederland

Van 18 tot en met 22 juni komen drie belangrijke internationale werkgroepen van het World Wide Web Consortium (W3C) bijeen op het CWI in Amsterdam om toekomstige formaten voor het web te ontwikkelen. De werkgroepen zullen zich bezig houden met XHTML, XForms en Webtoegankelijkheid (WAI). XHTML wordt de nieuwe standaard tekst-taal van het web, XForms is een formaat dat belangrijk is voor e-commerce, en Webtoegankelijkheid is in de huidige informatiemaatschappij van sterk groeiend belang. Nederland speelt een grote rol binnen het World Wide Web Consortium.

Publication date: 18-06-2001

Van 18 tot en met 22 juni komen drie belangrijke internationale werkgroepen van het World Wide Web Consortium (W3C) bijeen op het CWI in Amsterdam om toekomstige formaten voor het web te ontwikkelen. De werkgroepen zullen zich bezig houden met XHTML, XForms en Webtoegankelijkheid (WAI). XHTML wordt de nieuwe standaard tekst-taal van het web, XForms is een formaat dat belangrijk is voor e-commerce, en Webtoegankelijkheid is in de huidige informatiemaatschappij van sterk groeiend belang. Nederland speelt een grote rol binnen het World Wide Web Consortium. De voorzitter van de XHTML en XForms Working Groups en de 'Head of W3C Offices' werken beiden op het CWI, Nederlands nationale onderzoekscentrum voor wiskunde en informatica.

W3C is de autoriteit op het gebied van webformaten en -protocollen. Het internationale consortium bestaat uit meer dan 500 organisaties, die in werkgroepen de webstandaards ontwerpen. Een van deze formaten is XHTML 2.0. XHTML slaat een brug tussen XML en HTML, wat voordelen biedt in mobiliteit, toegankelijkheid en multimedia-aspecten. Sinds januari 2001 is er een explosie in acceptatie van XHTML door grote organisaties. XHTML Basic zal de basis vormen van WAP2, de toekomstige standaard voor mobiele telefonie. Het wordt dan eindelijk mogelijk om een website te ontwerpen die voor zowel web-browsers als mobiele telefoons bruikbaar is. Ook hebben grote printerbedrijven vergevorderde plannen om printers XHTML compatible te maken, wat belangrijk is voor printen vanaf mobiele apparaten. Hierbij zal geen aparte printerdriver meer nodig zijn.

Een ander formaat is XForms, dat de basis is voor toekomstige e-commerce via het web. De huidige faciliteiten zijn gering en er is weinig controle mogelijk in de web-browser. XForms daarentegen kent concepten als ´geld´, ´datum´ etcetera. XForms kent ook faciliteitenvoor grote formulieren, zoals belastingformulieren.

Toegankelijkheid van websites voor gehandicapten staat sterk in de belangstelling. Toegankelijkheid is niet alleen belangrijk voor gehandicapten, maar ook bijvoorbeeld voor ´tijdelijk gehandicapten´ zoals automobilisten, die niet kunnen lezen als ze rijden. Webtoegankelijkheid voor gehandicapten is een initiatief waar ook de Nederlandse overheid intensief mee bezig is. Het ´Drempels weg!´ project van het ministerie van VWS beveelt de W3C richtlijnen voor toegankelijkheid aan.

 

 

Zie verder www.cwi.nl, www.w3c.nl en www.w3.org.