Hoe bouw je verantwoorde ICT-systemen?

Enorm groeiende digitale systemen hebben de afgelopen decennia geleid tot snelle oplossingen. Nanda Piersma vertelt tijdens haar lectorale rede op 6 december aan de Hogeschool van Amsterdam hoe we verantwoorde ICT-systemen kunnen creëren.

Publicatiedatum
6 februari 2023

Digitale systemen hebben de afgelopen veertig jaar een hoge vlucht genomen. Sterke groei en schaalvergroting zijn gepaard gegaan met snelle oplossingen. "Op veel plaatsen hebben we 'duct tape' gebruikt", zegt Nanda Piersma, lector Responsible IT aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en onderzoeker bij het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI). Piersma beschrijft in haar boek 'System error, please restart' en in haar lectorale rede met dezelfde titel op 6 december hoe we toch verantwoorde ICT-systemen kunnen maken. Dat kan door ontwerpers te helpen bij het maken van andere keuzes tijdens de bouw.

Meer energie-efficiënte oplossingen

Nanda Piersma betoogt in haar boek System error, please restart dat we IT-systemen op elkaar bouwen, terwijl de onderliggende structuur van de systemen nooit bedoeld was voor wereldwijde opschaling en gebruik in een andere context. "Als we het opnieuw zouden doen, zouden we andere keuzes maken", zegt Piersma.

Van banken tot commerciële bedrijven en de overheid, overal werken we met systemen en methoden die nog stammen uit het verleden van de computer, terwijl er nu andere, meer verantwoorde alternatieven beschikbaar zijn. Een voorbeeld: computerservers worden nog steeds gekoeld met ventilatoren, wat veel energie kost. "Als we computerservers opnieuw zouden uitvinden, zouden we dan weer luchtventilatoren als koelsysteem willen, of zouden we energiezuinigere oplossingen zoeken?"

Niet duurzaam

In de huidige situatie worden ICT-systemen dus - figuurlijk - opgekalefaterd met duct tape. Dat leidt tot niet-verantwoorde oplossingen; zoals apps die data verzamelen, vaak via derden. En door het kapitalistische businessmodel van veel IT-bedrijven is er te weinig ruimte om opnieuw te beginnen en verantwoorde IT te bouwen.

Nanda Piersma is CWI researcher and lector at the Hogeschool van Amsterdam
Nanda Piersma

Concrete stap naar verantwoorde IT

Toch ligt de overgang naar verantwoorde IT binnen handbereik, betoogt Piersma. Haar boek System error, please restart (een term uit de computergeschiedenis) symboliseert die opgave voor haar onderzoeksteam, dat verantwoorde ICT wil creëren. Zeker nu kunstmatige intelligentie in opkomst is.

Hoe kun je andere ontwerpkeuzes maken en verantwoorde ICT bouwen? In haar boek formuleert Piersma nieuwe kaders die duidelijkheid moeten bieden aan IT-beoefenaars en -ontwerpers.

Digitale integriteit

Ten eerste, betoogt Piersma, kun je bij het ontwerpen werken vanuit het principe van 'digitale integriteit'. "Als er bloed van je wordt afgenomen, heb je daar in de regel toestemming voor gegeven. Maar digitaal worden persoonlijke gegevens voortdurend gebruikt en geanalyseerd, zonder dat je dat weet. Deze gegevens worden ook verwerkt als ze niet nodig zijn." Voor het kopen van een festivalticket zijn bijvoorbeeld je naam en adres niet nodig, maar de online webshop vraagt er wel om in gestandaardiseerde invoervelden.

Digitaal comfort

Een tweede belangrijk principe waar ontwerpers rekening mee kunnen houden is digitaal comfort. Piersma: "Sommige apps zijn makkelijk te downloaden en handig in gebruik, maar veroorzaken toch een stemmetje in je achterhoofd dat zegt: is dit wel veilig? Wat gebeurt er met mijn persoonlijke gegevens? Ze dringen je persoonlijke ruimte binnen, en dat voelt niet prettig."

Als ontwerper kun je je ook richten op dat dieper gevoelde comfort van gebruikers, in plaats van alleen gebruiksgemak. Meer controle over gegevens is belangrijk. "Geef mensen controle over hun eigen IT-systeem: wie ziet mijn gegevens, wat kan ik zelf zien, kan ik dingen blokkeren of controleren? We moeten systemen dichter bij de mensen brengen. Als je die richtlijnen aan ontwerpers geeft, komen er andere ontwerpen uit."

De menselijke maat

Een andere richtlijn is de menselijke maat. "We gebruiken tegenwoordig overal kunstmatige intelligentie voor, zelfs voor problemen die allang zijn opgelost. Dat leidt soms tot onverantwoorde oplossingen. Camera's met beeldherkenningsalgoritmes gebruiken om het aantal reizigers in een trein of in een supermarkt te tellen? Daar zijn andere methoden voor. De NS monitort overigens de drukte door het gewicht van treinwagons; een prima oplossing."

Tot slot noemt Piersma toekomstbestendigheid als ontwerpprincipe: duurzaam en robuust bouwen voor de lange termijn. "Zorg dat het werkt en blijft werken, ook als de toepassing op een ander computersysteem wordt gebruikt." De donutprincipes van Kate Raworth sluiten hier perfect op aan: gebruik IT-ontwerpkeuzes om de aarde zo min mogelijk te belasten en respecteer de sociale context.

Dat zijn de vier onderliggende principes die ontwerpers kunnen gebruiken om anders te ontwerpen. "Een wezenlijk verschil met een ethisch kader waarmee je controleert of je alle vakjes hebt afgevinkt."

Mensen zullen veranderen

"We hebben lang genoeg gehuild over wat er mis is", besluit Piersma. "Mijn team onderzoekt hoe we het anders kunnen doen, om dat zetje in de richting van verantwoordelijk zijn te geven. Mijn theorie is: de technologie is er vaak al. Het zijn de mensen en de maatschappij die het moeten gaan implementeren. Mensen zullen de veranderingen gaan zien en omarmen. En de IT-ers zijn nu ook aan zet om digitale systemen anders te programmeren met andere ontwerpkeuzes."

Het streven naar verantwoorde IT vraagt uiteindelijk om een andere houding van gebruikers, betoogt Piersma. Die hebben hoge verwachtingen en gaan ervan uit dat alle systemen goed werken. Gebruikers moeten zich gaan realiseren dat ICT en clouddiensten niet abstract en hightech zijn, maar een directe impact hebben op onze fysieke leefomgeving. "'De cloud' is geen wolk in de lucht, maar een centrum in de grond dat gekoeld moet worden."

Datakluis

Piersma gelooft niet dat verantwoorde IT betekent dat alles opnieuw moet. "Geloof me, we worden niet blij als later blijkt dat onze bankieren-app niet meer werkt omdat we helemaal opnieuw zijn begonnen. Een handige oplossing is bijvoorbeeld een datakluis, waarin je je eigen gegevens opslaat en anderen toestemming geeft om bepaalde gegevens te gebruiken. Met een datakluis geef je een winkel alleen een kluisnummer en het artikel dat je wilt kopen. Je geeft de koerier je adres en aan de bank geef je de opdracht om te betalen. Dat is heel anders dan dat elke webshop al je gegevens verzamelt en doorgeeft aan de bank en de koerier."

Bron: Hogeschool van Amsterdam