Quantum computing

Quantumcomputers verschillen fundamenteel van de huidige, klassieke computers. Daardoor kunnen ze veel sneller berekeningen maken, en soms ook op een veiligere manier. Ze gebruiken hiervoor qubits, het quantummechanische equivalent van de klassieke bit.

CWI begon in het midden van de jaren negentig als een van de eerste instituten ter wereld met onderzoek naar quantum computing. Samen met de universiteit van Amsterdam richtte CWI in 2015 QuSoft op, een van de eerste onderzoekscentra ter wereld op het gebied van quantum software.

CWI begon in het midden van de jaren negentig als een van de eerste instituten ter wereld met onderzoek naar quantum computing.

Onderzoeksgebieden:

  • Quantum algoritmes en complexiteit. Met quantum computing heb je ook nieuwe algoritmische strategieën nodig. We ontwikkelen en onderzoeken nieuwe quantum algoritmen en bestuderen de beperkingen van quantum computers.
  • Quantum informatiewetenschap. Dit gebied onderzoekt de vragen die opkomen als informatie wordt verwerkt volgens de regels van de quantummechanica.
We werken samen met bedrijven en organisaties om nieuwe algoritmen te ontwikkelen en toe te passen.
  • Quantum cryptografie. Cryptografie in de quantumwereld is een dubbelsnijdend zwaard: quantum algoritmen kunnen de meeste systemen kraken waarmee wij onze gegevens versleutelen. Maar je kunt er ook cryptografie mee repareren en er nieuwe versleutelsystemen mee ontwerpen die quantum hardware gebruiken.
  • Quantum voor de maatschappij en het bedrijfsleven. We werken samen met bedrijven en organisaties om nieuwe algoritmen te ontwikkelen en toe te passen. CWI is een van de oprichters van het Quantum Application Lab (QAL), een publiek-privaat partnerschap op het gebied van de ontwikkeling van quantum applicaties.

Lees meer over onze onderzoeks focusgebieden in het Strategisch Plan 2022-2027.