Wiskundige John Norman Mather ontvangt Brouwermedaille 2014

Het Koninklijk Wiskundig Genootschap (KWG) heeft de Brouwermedaille 2014 toegekend aan de Amerikaanse wiskundige John N. Mather (1942), verbonden aan Princeton University.

Publicatiedatum
26 februari 2014

Het Koninklijk Wiskundig Genootschap (KWG) heeft de Brouwermedaille 2014 toegekend aan de Amerikaanse wiskundige John N. Mather (1942), verbonden aan Princeton University. De medaille wordt eenmaal per drie jaar uitgeloofd aan een wiskundige die onderzoek van internationaal topniveau heeft verricht. De medaille zal op 16 april worden uitgereikt tijdens het 50e Nederlands Mathematisch Congres in Delft. CWI sponsort het KWG al lange tijd.

Henk Broer, hoogleraar wiskunde in Groningen en voorzitter van de jury van de Brouwerprijs zegt: “Mather is een veelzijdig en buitengewoon invloedrijk wiskundige wiens werkterrein ligt in het vakgebied dynamische systemen. In het bijzonder betreft dit singulariteitentheorie en de Hamiltoniaanse dynamica, waar hij met gebruik van variationele methoden baanbrekend werk deed aan de zwakke Kolmogorov-Arnold-Moser theorie en de theorie van Arnold-diffusie. Zijn werk heeft toepassingen in onder andere de populatiedynamica en bij het efficiënt bijsturen van satellieten onder gebruikmaking van de zwaartekracht.” Mather is lid van de United States National Academy of Sciences.

De Brouwermedaille wordt in 2014 voor de vijftiende keer uitgereikt. De ceremonie bestaat uit een laudatio door wiskundige Henk Broer (voorzitter van de jury), de Brouwerlezing door John Mather en de overhandiging van de Brouwermedaille door KWG-voorzitter André Ran.

Luitzen Egbertus Jan Brouwer (1881-1966) was een van de belangrijkste Nederlandse wiskundigen. In 2007 bracht TNT Post een postzegel met zijn beeltenis uit. Kort na het overlijden van Brouwer heeft het KWG, samen met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Brouwerprijs ingesteld. Een speciale commissie selecteert een excellente wiskundige in een bepaald deelgebied. Ditmaal betreft dat de dynamische systemen.

Over het KWG
Het Koninklijk Wiskundig Genootschap is de vakvereniging van Nederlandse wiskundigen en stelt zich ten doel de wiskunde te bevorderen, en haar beoefening en toepassingen aan te moedigen.

Meer informatie: http://nmc.wiskgenoot.nl.

Eerdere winnaars: http://www.wiskgenoot.nl/watbiedt/brouwer.html.

Foto: wiskundige John N. Mather, bron: Archives of the Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach.