Sophie Huiberts wint Gijs de Leve Prijs

Sophie Huiberts heeft de Gijs de Leve Prijs 2020-2023 gewonnen voor het beste proefschrift in de wiskunde van operations research in die periode. Ze is de eerste vrouw die deze prijs wint.

Publicatiedatum
21 februari 2024

Sophie Huiberts, oud-promovendus van het CWI, heeft begin dit jaar de Gijs de Leve Prijs 2020-2023 gewonnen, die elke drie jaar wordt uitgereikt voor het beste proefschrift in de Wiskunde van Operations Research uit die periode. De prijs wordt toegekend door LNMB, het Landelijk Netwerk Mathematische Besliskunde. Sophie Huiberts is de eerste vrouw die deze prijs krijgt. In haar promotieonderzoek heeft ze nieuwe wiskundige inzichten verworven over populaire optimalisatiemethoden. Huiberts: “Deze hebben veel toepassingen: van het plannen van honkbaltoernooien tot het beheren van vluchtplannen, van fabrieksprocessen tot het verzamelen van afval”.

Indrukwekkend onderzoek

Floske Spieksma zei in de laudatio van de jury: “De commissie is enorm onder de indruk dat Sophie Sophie een doorbraak heeft weten te realiseren op het gebied van de zogenoemde smooth analysis van de simplexmethode (…). Het getuigt van wetenschappelijke moed om zo’n berucht probleem op zo’n jonge leeftijd aan te pakken (…). Ze verbeterde haar masterresultaten in haar scriptie en overtrof daarmee verschillende recente grenzen uit de literatuur die door eminente wetenschappers waren bewezen”. Naast andere wetenschappelijke resultaten vermeldde de jury ook dat “Sophie een zeer transparante en aantrekkelijke schrijfstijl heeft”.

Sophie Huiberts reageerde: "Ik voel me vereerd dat ik deze prijs in ontvangst mag nemen. De vorige winnaars behoren tot de grootste namen in de Nederlandse operations research." Op haar website schrijft ze: "Het leukste aan wetenschapper zijn vind ik het feit dat ik soms de eerste persoon ben die de oplossing voor een bepaald probleem vindt, de eerste persoon ooit die een bepaald feit kent".

Sophie Huiberts ontvangt in 2024 de Gijs de Leve Prijs uit handen van Floske Spiekstra. Foto: LNMB.
Sophie Huiberts ontvangt in 2024 de Gijs de Leve Prijs, met een laudatio van Floske Spiekstra. Foto: LNMB.

Over Sophie Huiberts

Huiberts deed van 2017 tot 2022 haar promotieonderzoek bij de groep Networks & Optimization van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Ze verdedigde haar proefschrift ‘Geometric aspects of linear programming: shadow paths, central paths, and a cutting plane method’ aan de Universiteit Utrecht op 16 mei 2022. Daarna werd ze Simons Junior Fellow aan de Columbia University in New York City en sinds het najaar van 2023 is Sophie Huiberts werkzaam als CNRS-onderzoeker, gehost bij at LIMOS, Clermont Auvergne University in Clermont-Ferrand. Naast de Gijs de Leve prijs 2020-2023 werd haar scriptie ook bekroond met de Stieltjesprijs 2021-2022.

Gijs de Leve

Huiberts ontving de Gijs de Leve Prijs in januari op het jaarcongres van het Landelijk Netwerk voor Mathematische Besliskunde. De Gijs de Leve Prijs bestaat uit 'eeuwige roem' en 1000 euro. Hij is vernoemd naar de wiskundige Gijs de Leve (1926-2009), die wordt gezien als de grondlegger van operations research in Nederland. De Leve begon in 1954 bij het Mathematisch Centrum (het tegenwoordige CWI) te werken. Hij stond aan de basis van onder meer de jaarlijkse MOR-conferenties en de oprichting van het LNMB. In 1997 eerde het LNMB zijn 'peetvaderrol' door de Gijs de Leve-prijs in te stellen.

Dit jaar werd de De Leve-prijs voor de tiende keer uitgereikt. De nummers twee en drie (ex aequo) waren Lucas Slot (CWI) en Ernst Roos (Universiteit van Tilburg). Voormalig CWI-promovendus Lucas Slot werd gecomplimenteerd voor zijn diepgaande wiskundige resultaten, het feit dat hij enige auteur was ('single authorship') en zijn elegante en originele bewijsmethoden. Eerdere winnaars van de Gijs de Leve Prijs die de prijs wonnen voor hun promotieonderzoek bij het CWI zijn Sem Borst, Bert Zwart, Ton Dieker, Arnoud den Boer en Pieter Kleer.

Aad van Wijngaarden (links) en Gijs de Leve in 1971.
Aad van Wijngaarden (links) en Gijs de Leve (rechts) in 1971.

Jury

In 2024 bestond de jury voor de Gijs de Leve Prijs uit Kees Roos (TUD), Krzysztof Apt (CWI, UvA), René Sitters (VU, CWI), Arnoud den Boer (UvA) en Floske Spieksma (UL). Zij beoordeelden de scripties op het aantal publicaties, citaties, onafhankelijkheid, wiskundige diepgang, diversiteit van onderzoek en onderzoeksmethoden, ︎originaliteit in presentatie, en schrijfstijl. Er waren 11 nominaties.

Meer informatie

Headerfoto: Sophie Huiberts op het CWI. Foto door Léa Junger.