Roeland Merks benoemd tot hoogleraar Universiteit Leiden

Publicatiedatum
14 februari 2014

Per 15 januari 2014 is Roeland Merks van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam benoemd tot hoogleraar Multischaal Mathematische Biologie aan het Mathematisch Instituut. Het Mathematisch Instituut maakt deel uit van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden. Het betreft een aanstelling in deeltijd voor één dag per week.

Merks zal zijn onderzoek en onderwijs richten op het versterken van de link tussen wiskunde en experimentele biologie. Wiskunde wordt steeds belangrijker om complexiteit van biologische systemen te begrijpen. Door toepassing van simulatietechnieken die modellen van celgedrag en weefselmechanica combineren met modellen van genetische netwerken, kan de wisselwerking tussen genen, cellen en weefsel tijdens de biologische ontwikkeling beter worden ontrafeld.

Merks blijft naast zijn aanstelling in Leiden vier dagen per week verbonden aan het CWI waar hij onderzoek doet naar het multischaal modelleren van biologische ontwikkelingsprocessen zoals bloedvatgroei en plantengroei. Ook is Merks op CWI themacoördinator Life Sciences. In deze rol initieert hij nieuwe samenwerkingsprojecten met de industrie.

Daarnaast is Merks actief als vice-voorzitter van de European Society for Mathematical and Theoretical Biology (ESMTB), lid van het Life Sciences Advisory Board van het Lorentz Center in Leiden en academisch editor van het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.