“Remembering ARRA: A pioneer in Dutch Computing”

Publicatiedatum
9 juni 2015

Op 4 juni vond op het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) de première plaats van de korte internetfilm “Remembering ARRA: A pioneer in Dutch Computing”. De film is geproduceerd door Google en tot stand gekomen in samenwerking met het CWI, het nationaal onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica in Amsterdam. De film is vanaf vandaag openbaar via het Google Computing Heritage Youtube kanaal.

De Nederlandse informatica schreef geschiedenis in de jaren vijftig. Toen zijn de eerste Nederlandse computers, de ARRA I en de ARRA II, ontwikkeld op het Mathematisch Centrum in Amsterdam (het huidige CWI) onder leiding van Aad van Wijngaarden, grondlegger van de Nederlandse informatica. Van Wijngaarden speelde een cruciale rol in het ontstaan van de Nederlandse hardware industrie en de ontwikkeling van programmeertalen zoals Algol 60 en Algol 68. De in die talen geïntroduceerde concepten spelen tot op de dag van vandaag een grote rol in moderne programmeertalen.

“De film laat het unieke verhaal zien van de Automatische RelaisRekenmachine Amsterdam”, zegt computerhistoricus Gerard Alberts, “Gerrit Blaauw, Jaap Zonneveld en Dirk Dekker brengen het verhaal van de ARRA, of eigenlijk de twee ARRA’s, echt tot leven.”

Google produceerde al verschillende internetfilms met het doel het Europees informatica erfgoed voor een breder publiek toegankelijk te maken en erkenning te bieden aan  de computerpioniers van vroeger. Na Groot-Brittannië, de Oekraïne, Israël en Oostenrijk, is nu ook voor Nederland een geschiedenisvideo beschikbaar. De Nederlandse film is tot stand gekomen met inhoudelijke bijdragen van informatica historicus Gerard Alberts (UvA), Paul Klint, research Fellow aan het CWI en computerpioniers Gerrit Blaauw, Dirk Dekker en Jaap Zonneveld.

"Nederland heeft veel betekend in de ontwikkeling van computers en het Europese internet. Met deze film willen we de aandacht op deze bijzondere geschiedenis vestigen”, zegt James van Thiel, directeur Google Nederland. “De film toont mijlpalen uit de Nederlandse computergeschiedenis en laat ook zien dat vrouwen een belangrijke rol speelden bij de totstandkoming van de eerste Nederlandse computer. Dat is vandaag de dag nog steeds een actueel thema. Het is belangrijk dat we juist meisjes enthousiast maken voor exacte vakken en programmeren.”