Podcast: Hoe kan AI controversiële termen in erfgoedcollecties opsporen?

CWI-onderzoeker Laura Hollink sprak in de podcast Snoek op Zolder over het Cultural AI Lab. Hoe kunnen waarden als diversiteit, inclusiviteit en respect voor culturele verschillen worden vertaald in AI-toepassingen?

Publicatiedatum
6 december 2021

CWI-onderzoeker Laura Hollink sprak in de tweewekelijkse wetenschapspodcast Snoek op Zolder over het Cultural AI Lab. Hoe kunnen publieke waarden als diversiteit en inclusiviteit vertaald worden naar AI-toepassingen? Hoe kunnen AI-toepassingen rekening houden met meerdere perspectieven, subjectieve interpretaties en culturele verschillen? Hoe kan AI bijvoorbeeld controversiële termen in erfgoedcollecties opsporen? 

<iframe frameborder="0" height="170px" scrolling="no" src="https://podcastluisteren.nl/embed/Snoek-op-Zolder-13-met-Laura-Hollink-van-het-CWI-en-het-Cultural-AI-Lab" style="width: 1px; min-width: 100%; border: 1px dashed rgba(0,0,0,0.1); border-radius: 10px;" width="100%"></iframe>

Het Cultural AI Lab slaat een brug tussen culturele erfgoedinstellingen, de geesteswetenschappen en de informatica. Het is een samenwerking tussen CWI, het KNAW Humanities Cluster (KNAW HuC), de Koninklijke Bibliotheek (KB), het Rijksmuseum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, TNO, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.

'Snoek op Zolder' is een podcast van het Nationaal Innovatie Centrum Artificial Intelligence (ICAI) en de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Podcastpresentator Hennie Huijgens duikt met een onderzoeker van een publieke of private organisatie in de wereld van kunstmatige intelligentie. Zijn belangrijkste vraag is ‘wat is de stand van zaken in AI onderzoek, en wat betekent dat voor mij en voor de samenleving?’