Nieuwe spin-off MonetDB B.V.

Publicatiedatum
16 september 2008

Om commerciƫle toepassingen te stimuleren en voor disseminatie van wetenschappelijk onderzoek, heeft het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam MonetDB B.V. opgericht. Dit onafhankelijke bedrijf zet softwareproducten in de markt en vergroot daarmee de maatschappelijke en economische impact van onderzoeksresultaten. MonetDB B.V. faciliteert de inzet van wetenschappelijk personeel en stimuleert het aangaan van joint ventures gericht op specifieke markten.

"Een high-tech bedrijf, aan de ene kant dicht bij het onderzoek en aan de andere kant op armlengte afstand van venture capitalists is de beste basis voor het faciliteren van technische innovatie."
- Prof. dr. Martin Kersten, oprichter en directeur MonetDB B.V.

De primaire taak van MonetDB B.V. is het beheren, onderhouden en verspreiden van het open source high performance database management systeem MonetDB. Het systeem werkt met SQL en XQuery en is ontwikkeld bij het nationale onderzoekscentrum CWI. Toepassingen zijn bijvoorbeeld te vinden in forensisch onderzoek, wetenschappelijke databases (astronomie) en in de financiƫle wereld (BI). MonetDB is beschikbaar op een groot aantal platforms en bruikbaar via de standaard interfaces.

V.l.n.r. oprichters Peter Boncz, Dick Broekhuis (namens CWI) en Martin Kersten. Niet afgebeeld op de foto: oprichters Stefan Manegold, Sjoerd Mullender en Niels Nes.

(foto: Nan Tang, CWI)

MonetDB is vernieuwend op alle fronten. Zo is het modulair opgebouwd, het gebruikt een innovatief opslagmodel gebaseerd op verticale fragmentatie van de data en er vindt run-time zoekvraagoptimalisatie plaats. Uitgebreide informatie over deze innovaties op het gebied van systeemontwerp en implementatie staat op de website van MonetDB.

De prestaties van het systeem zijn bijzonder goed. Dit wordt onderbouwd door de TPC-H benchmark, een veel gebruikte maatstaf in de databasewereld. De benchmark, ontworpen door Transaction Processing Council, gebruikt een grote dataset die ondervraagd wordt met complexe queries. Een vergelijkend onderzoek hiermee laat zien dat MonetDB het vele malen beter doet dan haar directe tegenhangers.

Meer informatie: