Kanker bestrijden met wiskunde

Een artikel over ‘Kanker bestrijden met wiskunde' - onderzoek van Gunnar Klau op het CWI - staat prominent in het nieuwste nummer van ERCIM News.

Publicatiedatum
20 april 2009

Een artikel over ‘Kanker bestrijden met wiskunde' - onderzoek van Gunnar Klau op het CWI - staat prominent in het nieuwste nummer van ERCIM News.

Wat heeft een ziekte als lymfeklierkanker gemeenschappelijk met stadsverwarming? Onderzoeker Gunnar Klau (CWI) kreeg een verrassend idee. Hij onderzoekt nu hoe wiskunde die oorspronkelijk ontwikkeld was om stadsverwarming te optimaliseren gebruikt kan worden om gegevens van kankerpatiënten te analyseren. Zijn methode blijkt sneller en veel beter te zijn dan eerdere methodes. Klau en zijn collega's wonnen hiermee de Outstanding Paper Award op de ISMB 2008 conferentie in Toronto, Canada. De onderzoeker werkt samen met medische onderzoekspartners zoals het Nederlands Kanker Instituut (NKI). Resultaten van dit onderzoek kunnen artsen helpen bij het begrijpen van de ziekte en hopelijk uiteindelijk ook bijdragen aan de zoektocht naar nieuwe, betere medicijnen.

Het complete artikel over dit onderwerp, geschreven door Gunnar Klau en Annette Kik, staat in de R&D Sectie van ERCIM News 77, het kwartaalblad van ERCIM - het European Research Consortium for Informatics and Mathematics. Andere onderwerpen in dit nummer zijn 'Future Internet Technology' en het twintigjarig jubileum van ERCIM. CWI's oud-directeuren Gerard van Oortmerssen en Cor Baayen schreven een korte tekst voor ERCIM, net als Henk Nieland - CWI's oud-voorlichter. Viviane Reding, lid van de European Commission Information Society & Media schreef de introductie voor dit aprilnummer van ERCIM New. 

Meer informatie
Het complete artikel ‘Fighting Lymph Cancer with Mathematics'
Homepage van onderzoeker Gunnar Klau Onderzoeksgroep Life Sciences op het CWI
ERCIM News 77, special over ‘Future Internet Technology'

Gunnar Klau zal een lezing geven tijdens de CWI Lectures 2009, 'Starting Life Sciences at CWI', op 4 juni 2009. U bent van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen. Meer informatie en registratie: www.cwi.nl/CWILectures2009