IBM gaat kwantumbestendige cryptografie inzetten, ontwikkeld met CWI en RU

Samen met CWI, RU en andere internationale partners heeft IBM Research kwantumbestendige algoritmes ontwikkeld voor het beveiligen van data. IBM heeft deze algoritmes nu geïmplementeerd in de eerste kwantumbeveiligde tapedrive ter wereld.

Publicatiedatum
26 september 2019

Samen met CWI, de Radboud Universiteit en andere internationale partners heeft IBM Research kwantumbestendige algoritmes ontwikkeld voor het beveiligen van gegevens. De nieuwe algoritmes, die deel uitmaken van de CRYSTALS-suite, zijn gebaseerd op de hardheid van wiskundige problemen die alle klassieke en kwantum-algoritmische aanvallen hebben weerstaan. Het team heeft ze open-source gemaakt en ingediend bij het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) als mogelijke standaardoplossing. IBM heeft CRYSTALS nu geïmplementeerd in een van hun tapedrives, waarmee dit het eerste prototype ter wereld is van een kwantumbeveiligde tapedrive.

CRYSTALS (CRYptographic Suite for Algebraic latticeS) bevat een veilige encryptie (Kyber) en een veilig digitaal handtekeningalgoritme (Dilithium). IBM heeft CRYSTALS met succes getest op een prototype IBM TS1160 tapedrive, waarbij zowel Kyber als Dilithium werd gebruikt om de eerste kwantumbeveiligde tapedrive ter wereld mogelijk te maken. Om klanten te helpen bij het beoordelen van potentiële risico’s, biedt IBM Security ook een kwantumdata-risicobeoordelingsdienst die klanten helpt om hun implementatiestrategie van kwantumveilige cryptografie te ontwikkelen.

Quantum computing is een opkomende technologie, waarbij fenomenen uit de kwantummechanica worden gebruikt om bepaalde problemen op te lossen die onmogelijk op te lossen zijn met klassieke computers. Er bestaan ernstige zorgen dat data beschermd door huidige encryptiemethoden binnen de komende 10-30 jaar niet meer veilig zullen zijn. Hoewel het nog jaren zal duren, kunnen data nu al worden verzameld, opgeslagen en in de toekomst worden gedecodeerd met een voldoende krachtige kwantumcomputer. Hoewel de industrie weliswaar nog werkt aan het afronden van post-kwantum-cryptografische standaarden, kunnen bedrijven en andere organisaties nu al beginnen met de voorbereidingen. IBM gaat vanaf 2020 kwantumveilige cryptografische diensten aanbieden op zijn publieke cloud.

Bij het CWI werkt cryptograaf Léo Ducas aan dit onderzoek. Hij is lid van de Cryptology onderzoeksgroep bij het CWI, die wordt geleid door prof. Ronald Cramer. Deze groep onderzoekt fundamentele cryptografische vragen vanuit een breed wetenschappelijk perspectief. CRYSTALS (CRYptographic Suite for Algebraic latticeS) is ontwikkeld in samenwerking met verschillende academische en commerciële partners, waaronder ENS Lyon, Ruhr-Universität Bochum, Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam en Radboud Universiteit. Het is opgenomen door OpenQuantumSafe.org, om open standaarden verder te ontwikkelen.

 

Voor meer informatie