Hannes Mühleisen geeft keynote over DuckDB tijdens wereldwijd data-evenement

Tijdens de Data + AI summit in San Francisco gaf senior onderzoeker Hannes Mühleisen een keynote over het ontstaan van DuckDB. Voor 50.000 toehoorders sprak hij over de observaties en inzichten die leidden tot de geboorte van de open-source, in-process analytische database die hij en Mark Raasveldt ontwikkelden tijdens hun werk bij CWI's Database Architectures groep.

Publicatiedatum
30 juni 2023

"We zagen dat datamanagementsystemen veel te moeilijk zijn om te gebruiken en dat de meeste datasets in de echte wereld eigenlijk heel klein zijn. Omdat ze zo klein zijn, kunnen ze worden verwerkt en geanalyseerd op een enkele computer, bijvoorbeeld een laptop", legde Mühleisen uit aan het publiek. Hij beschreef ook het basisontwerp en de functieset van DuckDB en gaf enkele gebruiksvoorbeelden die het unieke karakter ervan aantonen.

De ontwikkeling van de database leidde tot het spin-off bedrijf DuckDB Labs, opgericht door Mühleisen en Raasveldt.

De summit

De Data + AI summit is een vooraanstaand evenement voor de wereldwijde datacommunity, georganiseerd door Databricks, een cloudservice die gespecialiseerd is in data- en AI-workloads, opgericht door de oorspronkelijke makers van het Spark-systeem en een van de belangrijkste spelers op het gebied van datasystemen. Databricks heeft een groot R&D-centrum in Amsterdam dankzij een samenwerking - voorafgaand aan DuckDB - met CWI.

Net als vorig jaar was de 2023 editie van het Databricks-event volledig uitverkocht met meer dan 10.000 aanwezigen, en nog eens vier keer zo veel online. Andere keynote sprekers waren Satya Nadella (voorzitter en CEO van Microsoft), Eric Schmidt (voormalig CEO en voorzitter bij Google), Ali Ghodsi (CEO en medeoprichter van Databricks) en Marc Andreesen (medeoprichter bij de durfkapitaal-firma Andreessen Horowitz).

"Leuk weetje", zegt Mühleisen, "het Moscone Center in San Francisco is de plek waar Apple vroeger ook zijn grote evenementen hield. Ik stond dus precies op het podium waar Steve Jobs stond."

Hannes Mühleisen

Over Hannes Mühleisen

Hannes Mühleisen is de bedenker van databasemanagementsysteem DuckDB en medeoprichter en CEO van DuckDB Labs, een consultancybedrijf dat diensten levert voor DuckDB. Hij is ook senior onderzoeker van de Database Architectures groep bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en hoogleraar Data Engineering aan de Radboud Universiteit. Hannes' interesse gaat vooral uit naar analytische gegevensbeheersystemen.

Hannes Mühleisen tijdens de Data + AI Summit