Hannes Mühleisen hoogleraar bij Radboud Universiteit

Hannes Mühleisen is per 1 januari benoemd tot bijzonder hoogleraar Data Engineering aan de Faculteit der Natuurwetenschappen van de Radboud Universiteit. Hij gaat onderzoek doen naar de architectuur en het ontwerp van analytische datamanagementsystemen.

Publicatiedatum
5 januari 2023

Bij het Institute for Computing and Information Sciences (ICIS) van de universiteit gaat Hannes Mühleisen onderzoek doen naar de architectuur en het ontwerp van analytische datamanagementsystemen. "Die systemen zijn cruciale onderdelen van moderne data-driven toepassingen, en de ontwikkeling ervan is cruciaal om grip te krijgen op de grote vragen van onze digitale samenleving. Met ons onderzoek willen we universeel bruikbare software artefacten creëren die de manier veranderen waarop datasystemen in de echte wereld werken."

"Ik kijk ernaar uit om bij ICIS les te geven en hopelijk de volgende generaties computerwetenschappers te inspireren, en om met de onderzoeksteams van Radboud samen te werken aan uitdagingen op het gebied van Data Engineering", voegt Mühleisen toe.

Over Hannes Mühleisen

Mühleisen (Stuttgart, 1984) studeerde in 2010 af aan de Humboldt-Universität zu Berlin. Hij promoveerde in 2012 aan de Freie Universität Berlin op een proefschrift getiteld 'Architecture-Independent Distributed Query Processing'. Daarna ging hij aan de slag bij de Database Architectures Group van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam als post-doc, en later als senior onderzoeker.

In 2022 ontving hij bij het CWI een NWO Vidi-subsidie van 800.000 euro om een framework te ontwikkelen voor een Responsible Decentralized Data Architecture. Hij zal zijn aanstelling aan de Radboud Universiteit combineren met zijn baan als senior onderzoeker bij het CWI, en als CEO van DuckDB Labs.