Databaseconsulting-bedrijf MonetDB Solutions nieuwste spin-off CWI

Publicatiedatum
21 november 2013

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) maakt vandaag de oprichting bekend van MonetDB Solutions, een consultancy bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van database technologie voor Business Analytics. MonetDB Solutions is opgericht door de initiatiefnemers van MonetDB, het eerste en meest verspreide open-source kolomgebaseerde database managementsysteem. In MonetDB Solutions bundelen top onderzoekers en engineers hun krachten om klanten op maat gemaakte diensten en oplossingen te bieden. De belangrijkste activiteiten van MonetDB Solutions omvatten technisch advies, architectural review, performance assessment, migratie & upgrade services en training.  MonetDB Solutions staat onder leiding van Dr. Ying Zhang.

MonetDB is sinds 1993 de pionier van de kolomgebaseerde database technologie. Het heeft gebruikers in meer dan 130 landen uit de industrie en wetenschap en meer dan 300.000 downloads. Voor het maken van analyses presteert MonetDB in het algemeen 10 x sneller dan de traditionele rijgebaseerde database systemen en tegelijkertijd heeft MonetDB vergelijkbare snelheid voor het verwerken van transacties. De hoge prestaties van MonetDB zijn toe te schrijven aan zijn storage schema dat puur kolomgebaseerd is en zijn rigoureuze optimalisatietechnieken voor moderne hardware, zoals In-Memory optimalisatie, Multi-core CPU optimalisatie en Automatische & Adaptieve Indices. MonetDB biedt oplossingen voor Big Data analytics zonder dat extra hardware investeringen zijn vereist.

Open source software is tegenwoordig de drijvende kracht achter veel IT-innovaties voor bedrijven, operationele effectiviteit en zakelijke waardecreatie. Open Source gebruikers profiteren niet alleen van kostenbesparingen, maar ook van een hogere software kwaliteit, betrouwbaarheid, duurzaamheid en snelle ontwikkeling van nieuwe functionaliteit.

De oprichting van spin-off bedrijven, zoals MonetDB Solutions is een belangrijk instrument voor het CWI om technologie en kennis over te dragen aan het bedrijfsleven. Op basis van de MonetDB technologie zijn twee succesvolle CWI spin offs opgericht. Data Distilleries werd in 1995 opgericht en in 2003 overgenomen door SPSS. Vectorwise werd in 2008 opgericht en in 2011 overgenomen door Actian Corporation (voorheen Ingres Corporation). Sinds 2011 heeft de op kolommen gebaseerde databasetechnologie zoals MonetDB, zijn weg gevonden in het productaanbod van alle belangrijke commerciële database leveranciers.

 

===============

Bio Ying Zhang

Ying Zhang werd geboren in China en verhuisde naar Nederland in 1997. In 2004 ontving ze een Master's degree in Computer Networks van de Vrije Universiteit Amsterdam. Van 2001 tot 2005 werkte ze als een onderwijsassistente aan de Vrije Universiteit. Van 2005 tot 2010 heeft Ying haar promotieonderzoek uitgevoerd in de Database Architectures groep van het CWI in Amsterdam. Vanaf 2010 werkt ze als een postdoctoraal onderzoeker in het CWI. Vanaf 2013 werkt Ying als Manager Research & Development van MonetDB Solutions.