Daniel Dadush ontvangt prestigieuze Van Dantzigprijs

Daniel Dadush heeft de Van Dantzigprijs ontvangen, die wordt beschouwd als de hoogste Nederlandse prijs op het gebied van statistiek en operations research. Hij wordt eenmaal in de vijf jaar door de VVSOR uitgereikt.

Publicatiedatum
25 maart 2020

Onderzoeker Daniel Dadush van het CWI heeft samen met Marloes Maathuis van ETH Zürich de Van Dantzigprijs ontvangen. Deze prijs wordt beschouwd als de hoogste Nederlandse prijs op het gebied van statistiek en operations research en wordt eens in de vijf jaar uitgereikt. Dadush en Maathuis kregen erkenning voor deze prijs tijdens de jaarvergadering van de VVSOR, de Nederlandse Vereniging voor Statistiek en Operations Research, die in maart 2020 plaatsvond in Utrecht.

Volgens de jury kreeg Daniel Dadush deze prijs voor zijn uitstekende werk van de afgelopen vijf jaar over de volgende onderwerpen: ‘smoothed analysis for the simplex method, algorithmic discrepancy bounds for integer programming and algorithms for optimization on lattices’. Een jurylid legt uit: “De onderzoeksstijl van Daniel Dadush is onverschrokken. Hij gaat problemen in de operations research te lijf die al lange tijd wachten op een oplossing. Daniel gebruikt hierbij niet alleen technieken uit de optimalisering, maar ook meetkunde en kansrekening. Een voorbeeld is een optimaliseringsprobleem waarbij de oplossing geheeltallig moet zijn. Daniel heeft voor dit probleem laten zien hoe je het probleem eerst snel bij benadering op kan lossen en vervolgens een goede oplossing voor het oorspronkelijke probleem kunt krijgen door slim af te ronden. Dat idee was al decennia bekend, maar het blijkt dat niemand zo slim kon afronden als Daniel heeft laten zien”. Daniel Dadush voegt daar nog aan toe: "Ik ben zeer vereerd en het vervult me met nederigheid om de Van Dantzig prijs te mogen ontvangen. Ik zal de kansen die de prijs biedt gebruiken om de banden tussen operations research en informatica in Nederland te versterken en om de sterke traditie van fundamenteel onderzoek bij het CWI voort te zetten".

Daniel Dadush is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Networks and Optimization van het CWI. Hij is geïnteresseerd in het ontwikkelen van technieken om een breed scala aan optimalisatieproblemen op te kunnen lossen. Momenteel werkt hij aan de ontwikkeling van nieuwe technieken voor ‘integer and linear programming, fundamental tools in optimization’ en aan het bouwen van theoretische modellen om de effectiviteit van moderne optimaliseringsmethoden in de praktijk uit te leggen. Eerder was hij 2 jaar Simons Postdoctoral Fellow aan het Courant Institute of Mathematical Sciences van New York University. In 2015 kreeg hij een NWO Venisubsidie toegekend en de A.W. Tucker Prize for Best Thesis in Mathematical Optimization. In 2011 won hij de Informs Optimization Society Student Paper Prize. Hij ontving ook een ERC Starting grant voor de periode 2019-2024 met als onderwerp ‘Towards a Quantitative Theory of Integer Programming’.


Daniel Dadush. Foto: CWI.

De Van Dantzigprijs wordt om de vijf jaar door de VVSOR uitgereikt aan een wetenschapper niet (veel) ouder dan 40 jaar die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkelingen op het gebied van statistiek en operations research. De prijs is vernoemd naar wiskundige David van Dantzig, grondlegger van statistiek en operations research in Nederland en een van de oprichters van het Mathematisch Centrum (het huidige CWI). De prijs bestaat uit een bronzen medaille met de afbeelding van Van Dantzig in reliëf. Eerdere winnaars zijn onder meer Rinnooy Kan (1985), Gill (1990), Grünwald en Van Zanten (2010) en Zwart (2015).

Hemelrijk Award

Tijdens hetzelfde evenement ontving Willem Feijen van het CWI de Jan Hemelrijk Award 2020 van de VSSOR voor eerder werk dat hij bij de Vrije Universiteit deed, voordat hij bij het CWI kwam. De Jan Hemelrijk Award wordt elk jaar uitgereikt aan een masterscriptie op het gebied van statistiek of operations research, als erkenning voor een uitmuntende afstudeerprestatie. De jury stelde dat Feijens scriptie zich op het snijvlak van statistiek en machine learning bevond, net zoals de VVSOR zelf. Bovendien zijn de onderzochte classification trees de laatste tijd erg relevant geworden door de EU-gegevenswetgeving, die een toelichting en verantwoording van besluitvormingsmodellen vereist.

De VVSOR heeft als doel de toepassing en studie van statistiek en operations research te bevorderen, ten dienste van de wetenschap en maatschappij. De VVSOR is in 1945 opgericht en telt ongeveer 800 leden. Meer informatie: https://www.vvsor.nl/.

Meer informatie