CWI viert 25 jaar open internet in Europa in november

Op zondag 17 november om 14.28 uur is het exact vijfentwintig jaar geleden dat Nederland als eerste land in Europa werd aangesloten op het internet.

Publicatiedatum
4 november 2013

Op zondag 17 november 2013 om 14.28 uur is het exact vijfentwintig jaar geleden dat Nederland als eerste land in Europa werd aangesloten op het internet. Systeembeheerder Piet Beertema van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam ontving toen per e-mail de mededeling dat het CWI - als eerste instelling buiten Amerika - officieel toegang kreeg tot NSFnet, een academisch computernetwerk dat later uitgroeide tot het wereldwijde internet. Het CWI staat stil bij dit feestelijke jubileum tijdens het evenement CWI in Bedrijf 2013 – Innovatie in ICT, dat op vrijdag 22 november 2013 wordt georganiseerd op het Amsterdam Science Park. Hier zal een gedenkplaat worden onthuld op de plaats waar het Nederlandse en Europese internet 25 jaar geleden begon.


In 1988 lukte het Beertema en zijn collega's om na jarenlange voorbereiding (het CWI was toen al het centrale knooppunt binnen het Europese netwerk 'EUnet') toegang te krijgen tot het - toen nog Amerikaanse – internet, dankzij hun goede contacten in de netwerkwereld. De Amerikaanse internetpionier Rick Adams was Beertema's voornaamste contactpersoon bij NSFnet. Andere academische en onderzoeksinstellingen in Nederland en de rest van Europa werden niet lang na het CWI aangesloten. In Nederland speelde ook SURFnet hierbij een belangrijke rol. Commerciële bedrijven volgden pas later en particulieren moesten tot 1993 wachten. Het CWI werd een belangrijk netwerkknooppunt tussen Europa en de VS.


Nog altijd loopt een deel van het Europese internetverkeer via het Amsterdam Science Park, waar ook het CWI is gevestigd. Dit verkeer loopt via de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Voor zijn werk ontving Beertema in 1999 de eerste koninklijke onderscheiding ooit aan een internetpionier uitgereikt: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.


Meer informatie: zie www.godfatherof.nl.  


Het Nikhef – naast het CWI gelegen op het Amsterdam Science Park - heeft ook een lange geschiedenis op het gebied van internet en World Wide Web, zie www.nikhef.nl.
 
Illustratie 1: Internetpioniers Jaap Akkerhuis, Daniel Karrenberg, Teus Hagen en Piet Beertema (CWI) tijdens het afscheid van Piet Beertema op het CWI ter gelegenheid van zijn pensionering, op 16 September 2004. Bron: CWI.

Illustratie 2: De e-mail over de eerste niet-militaire transatlantische internetverbinding tussen CWI en de Verenigde Staten. Bron: Piet Beertema. 

 

Foto Internetpioniers bij de viering van 25 jaar open internet op het CWI tijdens CWI in Bedrijf 2013 op 22 ovember 2013, v.l.n.r.: Jos Baeten, Walter Hoogland, Ted Lindgreen, Piet Beertema, Teus Hagen, Dick Bulterman en Steven Pemberton. Foto: Peter Lowie voor CWI.

Van die webpagina: "Aan het einde van het pogramma werden Internetpioniers Piet Beertema, Teus Hagen, Ted Lindgreen, Dick Bulterman, Walter Hoogland en Steven Pemberton gehuldigd door Jos Baeten. Vijfentwintig jaar geleden, op 17 november 1988, werd door Piet Beertema (CWI) Nederland als eerste land in Europa aangesloten op het open Internet. Systeembeheerder Piet Beertema ontving toen per e-mail de mededeling dat het CWI - als eerste instelling buiten Amerika - officieel toegang kreeg tot NSFnet, een academisch computernetwerk dat later uitgroeide tot het wereldwijde Internet".