CWI ontwikkelt AI modellen geïnspireerd door het brein

Hoe kunnen wij een slimmere AI ontwikkelen die meer lijkt op het menselijke brein? In het proefschrift van Sanne van den Berg onderzocht zij deze vraag samen met haar promotoren Pieter Roelfsema en Sander Bohté.

Tegenwoordig is AI in staat om veel dingen te doen die mensen ook kunnen. In hoeverre lijkt AI eigenlijk op het menselijk brein? Uit eerder onderzoek blijkt dat dit minder het geval is dan de naam doet vermoeden. Zowel qua structuur als capaciteit is AI kwalitatief anders dan biologische breinen. In het proefschrift van Sanne van den Berg onderzocht zij samen met haar promotoren Pieter Roelfsema en Sander Bohté hoe wij AI-modellen kunnen ontwikkelen die meer lijken op het brein. Dit is belangrijk om in de toekomst slimmere AI te maken en meer over het brein te kunnen ontdekken.

Menselijk brein als een bijenkorf

Het onderzoek richtte zich primair op het creëren van nieuwe wiskundige formules (‘leerregels’), die hersenachtige netwerken in staat stellen om te leren.

De nieuw ontwikkelde modellen bleken informatie flexibel op te slaan en te vergeten. Hierdoor konden ze de opgedragen taken zo goed mogelijk uitvoeren. Bovendien konden zij leren van hun eerdere ervaringen, iets dat moeilijk is voor huidige AI systemen. Wanneer de activiteit van de modellen werd vergeleken met hersenactiviteit, bleken ze dezelfde soorten strategieën te gebruiken als dieren bij het uitvoeren van dezelfde taken.

Nader onderzoek naar de werking van deze modellen kan leiden tot nieuwe inzichten over de werking van het brein. Met name door te kijken wat de gevolgen zijn wanneer hersengebieden ‘aan en uit’ worden gezet.