CWI-cryptograaf Ronald Cramer gekozen tot KNAW-lid

Cryptograaf Ronald Cramer van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dit maakte de KNAW op 23 mei bekend.

Publicatiedatum
23 mei 2013

Cryptograaf Ronald Cramer van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dit maakte de KNAW op 23 mei bekend. Naast onderzoeker en leider van de Cryptology onderzoeksgroep van het CWI is Cramer als hoogleraar verbonden aan het Mathematisch Instituut van de Universiteit Leiden. KNAW-leden zijn vooraanstaande wetenschappers die worden voorgedragen door collega-onderzoekers binnen en buiten de Akademie. Op 30 september 2013 worden de vijftien nieuwe Akademieleden geïnstalleerd in het Trippenhuis van de KNAW.

Ronald Cramer (1968) houdt zich bezig met cryptografie, met de wiskunde van de digitale veiligheid, die bijvoorbeeld belangrijk is voor internettransacties. Het Cramer-Shoup cryptosysteem waarover hij samen met zijn Amerikaanse collega Victor Shoup publiceerde was het eerste praktische systeem dat bestand is tegen actieve aanvallen. Het systeem werd een internationale standaard. Ook ontwierp Cramer een systeem voor veilige samenwerking tussen partijen die elkaar niet vertrouwen. De door hem gevonden nieuwe toepassingen van klassieke wiskunde in de cryptografie zijn baanbrekend.

Cramer behoorde tot de eerste lichting van De Jonge Akademie. Onlangs werd hij benoemd tot Fellow of IACR, de International Association for Cryptologic Research. Ronald Cramer: “Ik ben verheugd met dit eervolle lidmaatschap. Als KNAW-lid hoop ik me verder voor de wetenschap in te kunnen zetten.”

Meer informatie:
- persbericht KNAW
- homepage prof. dr. Ronald J.F. Cramer
- nieuwsbericht Fellow of IACR