CWI-cryptanalist Marc Stevens wint Van Marum Prijs 2013

Marc Stevens, wiskundig onderzoeker en cryptanalist van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), heeft de Martinus van Marum Prijs 2013 gewonnen.

Publicatiedatum
24 juni 2013

Marc Stevens, wiskundig onderzoeker en cryptanalist van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), heeft de Martinus van Marum Prijs 2013 gewonnen. Op 21 juni ontving hij de prijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) voor zijn promotieonderzoek, dat hij op het CWI uitvoerde. Stevens promoveerde in 2012 aan het Mathematisch Instituut van de Universiteit Leiden op zijn proefschrift “Attacks on Hash Functions and Applications”. Hij verkreeg wereldwijde bekendheid door zijn onderzoek naar de onveiligheid van de internetbeveiligingsstandaard MD5 en zijn analyse van het Flame-virus, een virus dat voor internationale spionage wordt gebruikt.

Stevens voerde zijn promotie-onderzoek uit binnen het NWO-VICI-project van Ronald Cramer. Tegenwoordig is hij postdoc-onderzoeker in de Cryptology groep van het CWI.  De jury zei: “Het werk van Stevens heeft wereldwijd opzien gebaard en nu al geleid tot de ontwikkeling van betere methoden voor de beveiliging van internet. Hierdoor kunnen reële gevaren worden afgewend. Zijn onderzoek is een voorbeeld van diepgaande theoretische analyse  met vergaande maatschappelijke consequenties, die laten zien hoe belangrijk wiskunde en informatica zijn in de huidige maatschappij.”

De Martinus van Marum Prijs is ingesteld door de J.C. Ruigrok Stichting te Haarlem als aanmoedigingsprijs voor onderzoekers die niet langer dan vijf jaar zijn gepromoveerd, voor oorspronkelijk onderzoek op het gebied van de natuurwetenschappen en techniek. Eenmaal per vijf jaar ontvangt een onderzoeker in de wiskunde, informatica, natuurkunde of sterrenkunde de prijs, die bestaat uit een eremedaille en 12.000 euro. De jury bestond dit jaar uit prof. dr. C.W.J. Beenakker (UL), prof. dr. J.P. Hogendijk (UU) en prof. dr. ir. H.J. Sips (TUD).

Het nieuwste onderzoek van Marc Stevens gaat over ‘counter-cryptanalysis’ – het signaleren en op een veilige manier tegengaan van aanvallen op zwakke cryptografische standaarden, vooral bij digitale handtekeningen.

Meer informatie:
http://
www.cwi.nl/~stevens
http://www.khmw.nl/actueel/keetje-hodshon-prijs-ruigrok-prijs-en-van-marum-prijs-2013-uitgereikt/132

Foto: Marc Stevens ontvangt de Martinus van Marum Prijs uit handen van mr. E.H. Huisman, secretaris van de J.C. Ruigrok Stichting. Fotograaf: Hilde de Wolf