CWI betrokken bij onderzoeksproject naar slimme voedselinspectie

Een onderzoeksconsortium met daarin de Computational Imaging-groep van CWI heeft financiering ontvangen via het programma High Tech Systems and Materials (HTSM). Het project, onder leiding van de Universiteit Leiden, ontwikkelt geavanceerde beeldvormingstechnologie om voedsel snel en veilig te controleren zonder producten open te snijden of te beschadigen.

Publicatiedatum
26 mei 2025

Het project, getiteld DUAL-Mode IMaging for Production and Automated Control Technologies (DUAL-IMPACT), richt zich op het opsporen van verontreinigingen en interne defecten in voedselproducten. In sectoren zoals de voedingsindustrie en de energie-infrastructuur zijn bestaande kwaliteitscontroles vaak traag, arbeidsintensief en foutgevoelig. Dit kan ernstige risico’s opleveren voor de volksgezondheid en veiligheid.

Om deze uitdaging aan te pakken, ontwikkelt DUAL-IMPACT een vernieuwde workflow voor beeldvorming, waarin gedetailleerde driedimensionale beelden worden gecombineerd met de snelheid en efficiëntie van high-throughput systemen. Het doel is om snellere en betrouwbaardere inspecties mogelijk te maken in industriële omgevingen.

Over de financiering

Het HTSM-programma is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de topsector High Tech Systemen en Materialen (Holland High Tech). Het ondersteunt zowel fundamenteel als praktijkgericht onderzoek dat kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en het creëren van economische kansen voor Nederland.

Groene appels op een lopende band in een fabriek, die getest worden op kwaliteit.

Projectpartners

Het project wordt gecoördineerd door Joost Batenburg (Universiteit Leiden). Mede-aanvragers zijn Tristan van Leeuwen (CWI), Steven van den Berg en Arjan Lock (De Haagse Hogeschool), en Hazel Doughty (Universiteit Leiden). Industriële partners zijn onder meer Meyn Food Processing Technology en APPLUS.

Foto's: Shutterstock