Best Paper Award voor intelligente interfaces

Michiel Hildebrand (CWI) heeft op 30 oktober de Best Student Paper Award voor onderzoeksvoorstellen gekregen tijdens de International Semantic Web Conference 2008 in Karlsruhe.

Publicatiedatum
31 oktober 2008

Michiel Hildebrand (CWI) heeft op 30 oktober de Best Student Paper Award voor onderzoeksvoorstellen gekregen tijdens de International Semantic Web Conference 2008 in Karlsruhe. De informaticus kreeg deze prijs voor zijn voorstel ‘Interactive exploration of heterogeneous cultural heritage collections', dat gaat over intelligente webinterfaces. Er waren 36 deelnemers aan de wedstrijd, van wie er zeven een voorstel mochten verdedigen. Het congres is het belangrijkste evenement op het gebied van Semantic Web, met meer dan 600 deelnemers uit alle topinstituten.

De promovendus onderzocht manieren om eindgebruikers te ondersteunen bij het verkennen van zogenaamde Linked Data op het web. Op het huidige World Wide Web staan documenten die via hyperlinks naar elkaar verwijzen. Het web fungeert bij wijze van spreken als één grote documentserver. In de toekomst zal het Web meer op een database gaan lijken: kleine stukjes informatie die gerelateerd zijn aan elkaar, zoals personen, foto's en andere data. Met deze Linked Data kan veel meer gedaan worden dan vroeger mogelijk was.

In een project met het Rijksmuseum Amsterdam ontwikkelden Michiel Hildebrand en zijn begeleider Jacco van Ossenbruggen een prototype interface, waarmee kunstkenners op een effeciënte manier webdata kunnen gebruiken om gestructureerde beschrijvingen te maken van kunstwerken. Het komende onderzoek zal zich richten op het gebruik van gestructureerde beschrijvingen en links naar meer achtergrondkennis, om het zoeken beter te maken.

Meer informatie:
- Semantic Media Interfaces onderzoeksgroep
- MultimediaN/E-Culture project
- Het onderzoeksvoorstel