Arjen P. de Vries benoemd tot hoogleraar Information Retrieval aan de Radboud Universiteit

Publicatiedatum
23 oktober 2015

Arjen P. de Vries is met ingang van 1 november 2015 benoemd tot full-time hoogleraar Information Retrieval aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit. De Vries is momenteel groepsleider van de Information Access-groep op het CWI. Hij wordt opgevolgd als groepsleider door Jacco van Ossenbruggen.

Information Retrieval is de wetenschap die de organisatie van en toegang tot informatie bestudeert. Als onderdeel van de Informatica legt dit wetenschapsgebied het fundament voor alle vormen van zoektechnologie. Theorievorming en zo verkregen inzichten staan aan de basis van vele toepassingen van Big Data: van de voor iedereen bekende en veelgebruikte zoekmachines op het World Wide Web tot de technologie achter de aanbevelingen in platforms voor sociale media en wijdverspreide online muziek- en videodiensten. De opgebouwde kennis is evengoed toepasbaar om grip te krijgen op complexe informatievragen (Data Science) in bijvoorbeeld de digitale geesteswetenschappen, bij medisch onderzoek of in de life sciences.

Arjen P. de Vries (1972, Laren NH) behaalde in 1995 cum laude zijn master Computer Science aan de Universiteit Twente. Vier jaar later promoveerde hij er op het onderzoek Content and Multimedia Database Management Systems. Sinds 1999 werkt De Vries als onderzoeker aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), waar hij sinds 2011 leiding geeft aan onderzoeksgroep Information Access. In 2008 werd De Vries benoemd tot hoogleraar Multimedia Dataspaces aan de Technische Universiteit Delft. Hij is een van de oprichters van Spinque, een spin-off van het CWI die zich richt op het ontwikkelen van zoektechnologie voor informatiespecialisten.

Aan de Radboud Universiteit gaat Arjen P. de Vries leiding geven aan het Information Retrieval onderzoek. Naast het verzorgen van het bijbehorende mastercollege voor de masterspecialisatie Data Science, zet hij een nieuw bachelorvak op rondom het thema Big Data.

 

Bron: Radboud Universiteit