Amsterdamse kennisinstellingen steken 1 miljard in AI

Amsterdamse kennisinstellingen slaan de handen ineen en investeren in de komende tien jaar 1 miljard euro in de ontwikkeling van verantwoorde AI-technologieën. De investering moet nieuwe onderzoeksprogramma’s mogelijk maken, topwetenschappers aantrekken en studenten opleiden met state-of-the-art kennis van AI.

Publicatiedatum
13 december 2019

Amsterdamse kennisinstellingen slaan de handen ineen en investeren in de komende tien jaar 1 miljard euro in de ontwikkeling van verantwoorde AI-technologieën. De investering moet nieuwe onderzoeksprogramma’s mogelijk maken, topwetenschappers aantrekken en studenten opleiden met state-of-the-art kennis van AI. Samenwerkingen met topinstituten in de wereld, publieke partners en het bedrijfsleven worden versneld uitgebreid.

Onder de noemer AI technology for people committeren vooraanstaande Amsterdamse kennisinstellingen zich eraan de komende tien jaar 1 miljard euro te investeren. De investering moet het mogelijk maken om minimaal 800 onderzoekers aan te stellen, 5.000 bachelor- en masterstudenten en promovendi op te leiden, 10.000 studenten een AI-minor te laten volgen en 100 spin-offs en 100 startups te (helpen) ontwikkelen.

Thema’s
Amsterdam heeft het grootste wetenschaps- en innovatie-ecosysteem van Nederland en bouwt voort op drie decennia ervaring in onderzoek, onderwijs en innovatie op het gebied van AI. Nu zetten de Amsterdamse kennisinstellingen in op samenhangende technologische ontwikkelingen: machine leren, hybride intelligentie en uitlegbare AI. Essentieel is de ontwikkeling van betere systemen, waarbij de mens centraal staat en waarborgen voor verantwoorde toepassing worden ingebouwd: AI technology for people.

Partners in AI technology for people
De partijen die deelnemen aan de coalitie zijn Antoni van Leeuwenhoek (waarvan Nederlands Kanker Instituut onderdeel is), Amsterdam Economic Board, Amsterdam UMC, Centrum Wiskunde & Informatica, Gemeente Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Sanquin, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam.