2023 NEC C&C-prijs voor Python

De 2023 NEC C&C-prijs is toegekend aan Guido van Rossum en zijn team voor programmeertaal Python. Hij begon die taal in 1989 bij het CWI te ontwikkelen. De prijsuitreiking vindt plaats op 29 november in Tokio.

Publicatiedatum
25 oktober 2023

Onlangs kondigde de NEC C&C Foundation aan dat de C&C-prijs 2023 zal worden toegekend aan twee groepen onderzoekers, waarvan één voor de programmeertaal Python. Deze groep wordt vertegenwoordigd door Guido van Rossum, die in 1989 bij het CWI begon met de ontwikkeling van Python. Hij ontvangt een certificaat, een plaquette en tien miljoen yen, wat neerkomt op bijna 63.000 euro. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 29 november in Tokio.

Ondersteuning van de samenleving

De jury zei dat de prijs aan deze groep werd toegekend "voor het ontwikkelen van de programmeertaal Python en het bevorderen van het gebruik ervan als open-source software die op verschillende terreinen wordt gebruikt, zoals webapplicaties, data science en kunstmatige intelligentie, die de moderne samenleving ondersteunen". De andere groep won de prijs voor hun bijdragen aan het creëren van een supergeleidende qubit en het ontwikkelen van kwantuminformatietechnologieën, vertegenwoordigd door Yasunobu Nakamura en Tsai Jaw-Shen.

De C&C-prijs werd in 1985 ingesteld door de NEC C&C Foundation en wordt toegekend aan vooraanstaande personen als erkenning voor uitmuntende bijdragen aan R&D-activiteiten en baanbrekend werk op het gebied van de integratie van computers en communicatietechnologieën en de sociale impact van ontwikkelingen op deze gebieden.

Over de NEC C&C Foundation

De NEC C&C Foundation is een non-profitorganisatie die in maart 1985 werd opgericht om verdere groei in de elektronica-industrie te bevorderen door het aanmoedigen en ondersteunen van onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten en pionierswerk met betrekking tot de integratie van computers en communicatietechnologieën, en uiteindelijk een bijdrage te leveren aan de wereldeconomie en de verrijking van het menselijk leven. De stichting wordt gefinancierd door de NEC Corporation.

Jurycitaat bij de C&C 2023-prijs

Van de C&C website: "Voor belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van de programmeertaal Python en het gebruik ervan als open source software.

Prestatie

De snelle evolutie van digitale technologieën zoals computergebruik, 5G, Internet of Things (IoT), kunstmatige intelligentie (AI) en data science zorgt voor een digitale transformatie (DX) en de voortdurende creatie van nieuwe diensten en bedrijfsmodellen, waarvan de meeste worden geïmplementeerd door software. Softwarisering maakt de ontwikkeling van complexe processen en taken efficiënter, stelt ontwikkelaars in staat snel evoluerende digitale technologieën bij te houden, verkort de ontwikkelingstijd van brainstormen tot implementatie en vergemakkelijkt flexibele systeemontwikkeling op basis van behoeften".

Guido van Rossum, bekend als de vader van de Python programmeertaal, leidde de Python ontwikkelingsgemeenschap en was nauw betrokken bij het ontwerp en de ontwikkeling van de taal. Zijn visie was om van Python een eenvoudige en gemakkelijk leesbare taal te maken waarmee efficiënt geprogrammeerd kon worden. Vandaag de dag wordt Python ondersteund door een breed scala aan programmeurs, van beginners tot specialisten, voor gebruik in een verscheidenheid aan toepassingen en diensten.

De visie, het leiderschap en de bijdragen van Guido van Rossum aan de Python-gemeenschap hebben een grote impact gehad op de programmeerwereld. Dankzij het ecosysteem (de perifere omgeving) van overvloedige bibliotheken, frameworks en tools wordt Python gebruikt in een grote verscheidenheid aan softwaretoepassingen die in grote mate bijdragen aan de ontwikkeling van de samenleving. Gezien de grote bijdragen die Guido van Rossum heeft geleverd aan de ontwikkeling van de programmeertaal Python en het gebruik ervan als open source software, is de C&C Prijs welverdiend.

Voor meer informatie kunt u de website van de NEC C&C Foundation bezoeken."

De prijsuitreiking vindt plaats op 29 november vanaf 15.00 uur in Tokio en zal live worden gestreamd voor degenen die zich aanmelden via de website van de Foundation.

Meer informatie