2023 ACM SIGPLAN SLE Most Influential Paper Award voor Tijs van der Storm en anderen

Tijs van der Storm en een team van meer dan twintig auteurs ontvingen de Most Influential Paper Award van de ACM SIGPLAN International Conference on Software Language Engineering (SLE) 2023 voor hun artikel over language workbenches.

Publicatiedatum
1 november 2023

Op 23 oktober ontving Tijs van der Storm (CWI en RUG) namens een team van ruim twintig auteurs de Most Influential Paper Award van de 2023 ACM SIGPLAN International Conference on Software Language Engineering (SLE), voor het artikel ‘The State of the Art in Language Workbenches’ uit 2013. De SLE MIP Award onderscheidt auteurs van een paper dat tien jaar voor het jaar van toekenning op SLE is gepubliceerd en dat de grootste impact heeft gehad op het gebied van taaltechnologie. Het winnende artikel geeft een gedetailleerd overzicht en analyse van de language workbenches van die tijd, zowel uit de industrie als uit de academische wereld. Een vervolgartikel breidde het werk uit met een lijst van toekomstige uitdagingen om de kenmerken van taalwerkbanken te vergelijken.

Language workbenches

Language workbenches (taalwerkbanken) worden gebruikt voor het efficiënt bouwen van Domain Specific Languages, oftewel DSL’s: computertalen die afgestemd zijn op een specifiek toepassingsdomein, waarmee je bepaalde problemen heel efficiënt en effectief kunt oplossen. DSL-programmeurs kunnen softwareoplossingen specificeren met de nadruk op wát er nodig is, in plaats van een computer te instrueren hóe het resultaat moet worden bereikt. Dit leidt tot minder fouten. Het kost echter veel inspanning om een goede DSL te ontwikkelen. Language workbenches, soms omschreven als ‘compiler-compilers op steroïden’, ondersteunen alle aspecten van taalontwikkeling met krachtige tools. Door veel onderdelen te automatiseren, blijft er meer tijd over voor taalontwerp, waar de echte uitdaging ligt. Hiermee kan een eerste prototype vaak binnen een week klaar zijn in plaats van maanden.

Foto: Tijs van der Storm met het SLE MIP Award-certificaat 2023 in Portugal.
Foto: Tijs van der Storm met het SLE MIP Award-certificaat 2023 in Portugal.

Biografie

Tijs van der Storm is hoofd van de onderzoeksgroep Software Analysis & Transformation (SWAT) van het CWI en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doet onderzoek op het snijvlak van programmeertalen en software-engineering, en is gespecialiseerd in tools en technieken voor de bouw en evolutie van DSL's. Hij is een van de mede-ontwerpers van de Rascal-metaprogrammeertaal en language workbench, die worden gebruikt voor DSL-ontwerpen voor digitaal forensisch onderzoek, specificaties van financiële producten en speleconomieën. Hij is ook voorzitter van de Nederlandse vereniging voor software-engineeringonderzoek (VERSEN), penningmeester van de European Association for Programming Languages and Systems (EAPLS), vice-president van AITO, en voorzitter van de IFIP TC2 2.16 Working Group on Language Design.

SLE-conferentie

De ACM SIGPLAN International Conference on Software Language Engineering (SLE) is gewijd aan de principes van softwaretalen. De 16e editie van de SLE-conferentie vindt gelijktijdig plaats met SPLASH 2023 in Cascais, Lissabon, Portugal van 22-27 oktober 2023. ACM SIGPLAN is de Special Interest Group on Programming Languages van de Association for Computing Machinery (ACM).