Het .nl-domein viert 35e verjaardag

Zondag 25 april 2021 is het exact 35 jaar geleden dat het CWI het .nl-domein registreerde en op 1 mei 1986 de allereerste .nl-domeinnaam: cwi.nl. Sindsdien heeft deze gezelschap gekregen van ruim 6 miljoen andere .nl-domeinnamen. Destijds was .nl het eerste actieve landendomein buiten de VS; vandaag de dag neemt .nl in absolute aantallen een 5e plaats in op de ranglijst van grootste landendomeinen.

Publication date: 22-04-2021

Zondag 25 april 2021 is het exact 35 jaar geleden dat het CWI het .nl-domein registreerde. Enkele dagen later, op 1 mei 1986, zag de allereerste .nl-domeinnaam het levenslicht: cwi.nl. Sindsdien heeft deze domeinnaam gezelschap gekregen van ruim 6 miljoen andere .nl-domeinnamen. Destijds was .nl het eerste actieve landendomein buiten de VS; vandaag de dag neemt .nl in absolute aantallen een 5e plaats in op de ranglijst van grootste landendomeinen.

De geboorte van het .nl-domein is te danken aan Piet Beertema, destijds werkzaam bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), en zijn collega's. Op het toenmalige internet had iedere verbonden computer een unieke naam van 7 tekens. Met wereldwijd 25.000 aangesloten computers liep dit systeem tegen zijn grenzen aan en werd het onbeheersbaar. Beertema kwam op het idee om met het voor internet bedachte domeinnamensysteem te gaan werken en voor Nederland het .nl-topleveldomein aan te vragen. Na toekenning van .nl maakte hij voor zijn Europese collega’s een handig doe-het-zelf-pakket zodat zij ook een domein voor hun land konden registreren. Daardoor hadden de meeste Europese landen al heel snel hun eigen domein geregistreerd.

Oprichting SIDN

In de eerste jaren was Beertema in zijn eentje verantwoordelijk voor het afhandelen van alle .nl-aanvragen. In de eerste 2 jaar waren dit in totaal 90 aanvragen, maar in 1995 was dit aantal al gegroeid naar zo’n 700 aanvragen per maand. Omdat het registratieproces handmatig gebeurde, werd het te veel werk voor maar één persoon. Daarom werd in 1996 SIDN opgericht door CWI, SURFnet en NLnet. Voortaan zou SIDN verantwoordelijk zijn voor de aanvraag en behandeling van iedere .nl-domeinnaam. De viering van 35 jaar .nl markeert dus ook het 25-jarig bestaan van SIDN.

Overigens was het in het eerste bestaansjaar van SIDN nog steeds Beertema die alle registraties afhandelde. Alles bij elkaar is hij verantwoordelijk voor de registratie van de eerste 10.000 .nl-domeinnamen. Beertema is ook niet voor niets eigenaar van de domeinnaam godfatherof.nl (op zijn Engels uitgesproken: Godfather of dot nl).

Sterke groei vanaf 2003

Sinds 2003 kunnen ook particulieren een .nl-domeinnaam registreren en is dit recht dus niet langer alleen aan bedrijven en organisaties voorbehouden. Het markeert het begin van een ongekende stijging van het aantal .nl-domeinnamen. Van ruim 1 miljoen .nl’s in 2003 groeide dit naar 4 miljoen in 2010, naar 5 miljoen in 2012 en afgelopen jaar werd de grens van 6 miljoen .nl-domeinnamen gepasseerd. Dat maakt het .nl-domein een van meest succesvolle landendomeinen ter wereld.

 

[Groei .nl door de jaren heen]

 

Kwalitatieve groei

Naast de kwantitatieve groei, draagt SIDN ook de zorg voor een kwalitatieve groei van het .nl-domein en het internet in Nederland. Zo is sinds augustus 2012 de beveiliging met DNSSEC mogelijk voor .nl-domeinnamen. En in september 2014 wordt SIDN fonds opgericht. Via dit onafhankelijke fonds worden veel projecten ondersteund die het internet sterker moeten maken. Een ander belangrijk onderdeel vormt SIDN Labs, het researchteam van SIDN dat toegepast onderzoek uitvoert naar een veiliger en weerbaarder internetinfrastructuur. En ook de samenwerking met Privacy by Design in het privacyvriendelijke identiteitsplatform IRMA is een voorbeeld van het kwalitatief verbeteren van de Nederlandse internetinfrastructuur.

Praktisch en noodzakelijk idee

Piet Beertema kijkt met tevredenheid terug op de begindagen van het .nl-domein: “Het idee om .nl als landendomein te registreren was enerzijds technisch en praktisch van aard, maar anderzijds ook bittere noodzaak. De structuur van landendomeinen was bovendien een toekomstbestendig idee. Hoewel de digitale en technologische wereld er vandaag de dag compleet anders uitziet dan toen, voldoet .nl nog steeds aan de huidige eisen. Het laat maar zien dat de basis van ons internet, namelijk apparaten die met elkaar communiceren, in al die jaren onveranderd is gebleven.”

Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN, is vanzelfsprekend trots op de dubbele mijlpaal van 35 jaar .nl en 25 jaar SIDN: “Nederland loopt wereldwijd digitaal voorop. Het 35-jarig bestaan van .nl is daar een prachtig voorbeeld van. De groei die SIDN in 25 jaar en .nl in 35 jaar hebben doorgemaakt, was echter niet mogelijk geweest zonder de samenwerking met de .nl-registrars en andere partners. Dit heeft geleid tot een robuuste digitale infrastructuur die veilig en stabiel is, en bijdraagt aan een kansrijk en zorgeloos digitaal bestaan voor iedereen in Nederland. En daar zijn we trots op!”