CWI-databaseonderzoek aan basis van Silicon Valley-succes

CWI-onderzoeker Peter Boncz werd geïnterviewd door Het Financieele Dagblad over de CWI wortels van twee succesvolle Silicon Valley bedrijven: Snowflake en Databricks. Beide maken software om gegevens op te slaan en te verwerken.

Publication date: 30-11-2021

Voor het Financieele Dagblad-artikel ‘De Amsterdamse wortels van Silicon Valley’s nieuwste succesnummers’ interviewden journalisten Sandra Olsthoorn en Stijn van Gils CWI-onderzoeker Peter Boncz. Het artikel verscheen online op vrijdag 26 november 2021 en in de papieren krant van zaterdag 27 november 2021.

 

 

In het artikel vertelt Boncz hoe zijn CWI-onderzoek aan de basis staat van twee succesvolle jonge Silicon Valley-bedrijven: Snowflake en Databricks. Beide maken software om data mee op te slaan en te verwerken.

Peter Boncz over databasesystemen die behoren tot de meest complexe softwareystemen ter wereld:

“Ingewikkelder nog denk ik dan besturingssystemen.” Wat er zo mooi aan is? “Een architect moet allerlei eigenschappen en belangen bij elkaar in één huis of gebouw bij elkaar brengen. Dat probeer ik met database-architectuur ook te doen. Maar die belangen botsen de hele tijd met elkaar. Een systeem moet bijvoorbeeld heel snel zijn of heel veel data kunnen analyseren, maar dat kost dan weer veel energie of gaat ten koste van het gemak waarmee je data kan wijzigen of toevoegen. Het is eigenlijk een onontwarbare knoop.”

Peter Boncz over spin-offs en ondernemerschap:

“Het leuke is dat je ideeën meteen worden getoetst aan de werkelijkheid. Je kan een heel mooie paper hebben, maar nog mooier is het als alle systemen opeens jouw idee gaan gebruiken en dat je ziet dat de wereld erdoor verandert.”

Lees het volledige artikel op de website van Het Financieele Dagblad (Auteursrecht is voorbehouden aan Het Financieele Dagblad.)

Hier kunt u de video bekijken van de CWI Database Architectures Groep, waar het onderzoek van vele succesvolle databasesystemen is begonnen: