Florian Speelman wint Andreas Bonn medaille 2018

Florian Speelman (CWI & QuSoft), Remco Molenaar (AMC) en Edwin van der Pol (AMC) wonnen de Andreas Bonn medailles 2018 van het Genootschap ter Bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde, die eens in de vijf jaar worden uitgereikt voor oorspronkelijk werk. Naast de medaille kregen de winnaars 1000 euro. Speelman kreeg de prijs voor zijn proefschrift 'Position-based Quantum Cryptography and Catalytic Computation'.

Publication date: 21-11-2018

Het Genootschap ter Bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde heeft op 16 november 2018 de Andreas Bonn medailles uitgereikt aan Florian Speelman (CWI & QuSoft), Remco Molenaar (Geneeskunde, AMC) en Edwin van der Pol (Levenswetenschappen, AMC). De Andreas Bonn medailles worden eens in de vijf jaar uitgereikt voor oorspronkelijk werk in de wetenschapsgebieden Natuurwetenschappen, Exacte Wetenschappen en Geneeskunde & Tandheelkunde, verricht in het kader van promoties aan de UvA of de VU. Met de medaille is een geldprijs gemoeid van € 1000,-. In totaal zijn 18 jonge onderzoekers voorgedragen voor de prijs.

De onderwerpen van Speelmans proefschrift, getiteld Position-based Quantum Cryptography and Catalytic Computation, verbinden de drie vakgebieden wiskunde, natuurkunde en informatica op zeer natuurlijke en originele wijze met elkaar. Het bijzondere aan het proefschrift van Speelman is dat het naast diepgaande en zeer vernieuwende inzichten in de quantumbeveiliging ook baanbrekend en vernieuwend werk bevat in de klassieke complexiteitstheorie.

Speelman voerde zijn onderzoek uit bij het CWI en promoveerde in 2016 aan de Universiteit van Amsterdam onder supervisie van prof. dr. H.M. Buhrman. Vijf jaar geleden won een andere CWI-onderzoeker deze prijs, Jop Briët, uit dezelfde onderzoeksgroep Algorithms and Complexity van het CWI.

Meer informatie:

 

Bron: nieuwsbericht GNGH