CWI-onderzoeker Monique Laurent gekozen tot KNAW-lid

Onderzoeker en MT-lid Monique Laurent van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dit maakte de KNAW op19 april 2018 bekend. Naast onderzoeker en lid van het management team van het CWI is Monique Laurent als hoogleraar Combinatorische Optimalisering verbonden aan Tilburg University. KNAW-leden zijn vooraanstaande wetenschappers die worden voorgedragen door collega-onderzoekers binnen en buiten de Akademie.

Publication date: 19-04-2018

Onderzoeker en MT-lid Monique Laurent van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dit maakte de KNAW op19 april 2018 bekend. Naast onderzoeker en lid van het management team van het CWI is Monique Laurent als hoogleraar Combinatorische Optimalisering verbonden aan Tilburg University. KNAW-leden zijn vooraanstaande wetenschappers die worden voorgedragen door collega-onderzoekers binnen en buiten de Akademie. Op 17 september worden de 21 nieuwe Akademieleden geïnstalleerd in het Trippenhuis van de KNAW.

Monique Laurent (1960) gebruikt wiskunde om praktische en theoretische problemen aan te pakken. Gebruikmakend van technieken uit algebra, meetkunde en discrete wiskunde ontwikkelt zij wiskundige gereedschappen en efficiënte algoritmen voor optimaliseringsproblemen, met een breed scala aan toepassingen: van logistiek tot data-analyse en quantum-informatietheorie. Laurent neemt volgens kenners de tijd om jonge onderzoekers en buitenstaanders in te wijden in de wiskunde en daarmee zorgt zij voor een goed onderzoeksklimaat. Daarnaast wordt zij geroemd om haar heldere en tegelijkertijd diepgaande wetenschappelijke publicaties.Monique Laurent is Fellow van de internationale Society for Industrial and Applied Mathematics – SIAM, voor haar bijdragen aan dit vakgebied, in het bijzonder het verbinden van discrete en polynomiale optimalisatie, en haar bijdragen aan de wiskundige gemeenschap.

Ze is veelgevraagd als spreker op topconferenties. Zo sprak ze in 2014 op het International Congress of Mathematicians – de belangrijkste conferentie voor wiskundigen ter wereld, met duizenden deelnemers. In juli 2018 zal ze een plenaire lezing houden op ISMP, het driejaarlijkse internationale symposium van de Mathematical Optimization Society, voor meer dan duizend deelnemers uit de wetenschap en industrie.

Monique Laurent: “Ik ben blij en voel me zeer vereerd toe te treden tot de KNAW. Ik hoop deze kans te kunnen gebruiken om mij verder in te zetten voor de wiskunde en de wetenschap.”

Meer informatie:
    persbericht KNAW
    homepage van prof. dr. M. Laurent
    Engelstalige versie persbericht CWI
    video Networks & Optimization (onderzoeksgroep waarin M. Laurent werkzaam is)