CWI lanceert spin-off SEITA energy flexibility

CWI heeft onlangs de spin-off SEITA (Sustainable Energy Is Totally Achievable) gelanceerd, een dienstverlener gericht op de energiesector. SEITA adviseert leveranciers van duurzame energie op het gebied van demand response door middel van flexibele energietarieven.

Publication date: 30-01-2017


CWI heeft onlangs de spin-off SEITA (Sustainable Energy Is Totally Achievable) gelanceerd, een dienstverlener gericht op de energiesector. SEITA adviseert leveranciers van duurzame energie op het gebied van demand response door middel van flexibele energietarieven. Felix Claessen (CEO): “Met 'demand response' kunnen consumenten hun energievraag afstemmen op het beschikbare aanbod van duurzame energie. Leveranciers ondervinden namelijk hinder van de onbalans tussen de schommelende energievraag van consumenten en het onvoorspelbare aanbod van duurzame energie. SEITA verschaft inzicht in hoe vraag en aanbod reageren op flexibele energietarieven. Daarmee kan demand response mogelijk worden gemaakt.” SEITA is voortgekomen uit het onderzoeksproject EVA (Electric Vehicle Aggregator), een samenwerkingsverband tussen het CWI, de Technische Universiteit Berlijn en EIT Digital.

Er komt steeds meer duurzame – en goedkopere – energie op de markt. Nieuwe wetgeving maakt het sinds 1 januari 2017 voor leveranciers mogelijk om energie per kwartier te verkopen. De verwachting is dat consumenten binnen twee jaar op grote schaal gebruik zullen kunnen maken van variabele leveringstarieven, waar dit voorheen slechts mogelijk was voor grote zakelijke klanten. Deze verschuiving in de markt biedt kansen voor zowel de vraag- als aanbodzijde van de energiemarkt. Echter maken de dynamiek en onzekerheid, onder andere van het aanbod van duurzame energie, het moeilijk om hier grip op te krijgen.

SEITA biedt nu een compleet wetenschappelijk ontwikkeld consultancypakket aan waarmee energieleveranciers kunnen doorrekenen welk voordeel er gehaald kan worden uit het gebruik van flexibele energietarieven. Het pakket omvat:

  • Balancing risk: een instrument voor energiehandelaren waarmee financiële risico’s  t.g.v. de onzekerheid in prijs, vraag en aanbod kunnen worden berekend, en de mogelijke kostenbesparing door demand response.
  • Reliable flexibility: een instrument waarmee de mogelijkheid tot demand response van een groep elektrische auto’s bepaald kan worden.
  • Network traffic: een instrument waarmee de invloed van demand response op het elektriciteitsnetwerk vastgesteld kan worden, zodat overbelasting op piekmomenten voorkomen kan worden.

Felix Claessen (CEO): “Ik ben er van overtuigd dat uiteindelijk de hele maatschappij op duurzame energie kan draaien. Daarvoor zullen we moeten leren omgaan met de onvoorspelbaarheid en de patronen van de natuur, maar ook met die van de mens. De innovatieve analysetechnieken van SEITA maken het mogelijk om hier grip op te krijgen. Zo worden energiebedrijven gefaciliteerd om in de toekomst alleen nog maar goedkope duurzame stroom aan hun klanten te leveren. Een positieve ontwikkeling voor consument, markt en ons milieu.”

Het oprichten van spin-offbedrijven zoals SEITA is een belangrijk instrument voor CWI om technologie en kennis te vermarkten. SEITA is het 24e spin-offbedrijf van CWI sinds de oprichting van computerbouwer Elektrologica in 1956. Recente spin-offs zijn onder andere Stokhos (2016), MonetDB Solutions (2013), Spinque (2010) en VectorWise (2008, overgenomen door Actian in 2011).

Meer informatie: SEITA  website

Probeer nu  de online balancing risk demo

Contact: info@seita.nl