Van Wijngaarden Award 2016 voor Sara van de Geer en Xavier Leroy

Wiskundige Sara van de Geer en informaticus Xavier Leroy ontvangen op woensdagavond 2 november 2016 de Van Wijngaarden Award 2016. Deze prijs wordt uitgereikt ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het CWI.

Publication date: 01-11-2016

Wiskundige Sara van de Geer en informaticus Xavier Leroy ontvangen op woensdagavond 2 november 2016 de Van Wijngaarden Award 2016. Deze prijs wordt uitgereikt ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het CWI. De prijs, die elke vijf jaar wordt toegekend, is bestemd voor wetenschappers die een bijzondere betekenis hebben voor deze vakgebieden. Dit jaar is een speciale editie omdat ook de 100e geboortedag van Adriaan van Wijngaarden, computerpionier en naamgever van de award, wordt herdacht.

Sara van de Geer is een Nederlandse wiskundige op het gebied van statistiek en de statistische leertheorie. Ze werkt als hoogleraar op de afdeling wiskunde van het Zwitserse ETH Zürich en is momenteel voorzitter van de Bernoulli Society for Mathematical Statistics and Probability. Ze is  één van de grondleggers van toepassingen van de theorie van empirische processen - een deelgebied van de kansrekening - binnen de statistiek.

Xavier Leroy is senior onderzoeker bij het Franse Inria, waar hij hoofd is van het Gallium onderzoeksteam. Zijn onderzoek richt zich op programmeertalen en -technieken, en de formele verificatie van software met programmabewijzen en statistische analyse. Hij is de architect en één van de hoofdontwikkelars van de OCaml functionele programmeertaal en van CompCert, een formeel geverifieerde compiler voor C.

De Van Wijngaarden Award is vernoemd naar Adriaan van Wijngaarden (1916 – 1987), die op 2 november exact 100 jaar geleden werd geboren. Van Wijngaarden stond als hoofd van de rekenafdeling van het Mathematisch Centrum aan de wieg van de computer in Nederland en is daarmee van onschatbare waarde geweest voor het CWI en de introductie van de computer in Nederland. Van Wijngaarden legde ook de basis voor hedendaagse mainstream programmeertalen en wordt gezien als één van de grondleggers van de informatica in Nederland. Later was hij van 1961 tot 1980 directeur van het Mathematisch Centrum, dat tegenwoordig Centrum Wiskunde & Informatica heet.

De uitreiking van de Van Wijngaarden Awards is één van de onderdelen van de festiviteiten rondom het Van Wijngaardenjaar 2016. Het CWI organiseert verder nog een lezingendag (CWI Lectures) op 3 november over Van Wijngaarden en zijn wetenschappelijke erfenis, en een tentoonstelling van historische computermaterialen. Ook heeft het instituut een boek uitgegeven over de vroegste geschiedenis van de Nederlandse computers.

Het is de derde keer dat de Van Wijngaarden Award wordt uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Nancy Lynch en Persi Diaconis (2006) en Éva Tardos en John Butcher (2011). De Van Wijngaarden Award bestaat uit een bronzen sculptuur van Hanneke van den Bergh.Meer informatie:
http://www.cwi.nl/soiree2016